Начало Пчела и кошер Пчеларите се надяват на топла пролет, за да не спре развитието на...

Пчеларите се надяват на топла пролет, за да не спре развитието на пчелите

Меката, но дъждовна зима създаде предпоставки за появата на гъбички и нозема при пчелите, което доведе до увеличаване на смъртността, заяви пред журналисти Добрин Добрев – председател на Сдружение „Пчела” в Добрич и на Областния пчеларски съюз „Добруджа”.

Тази смъртност, по думите му, не е масова, но е увеличена. Очаква се след 1 април да стане ясна картината на засегнатите от проблема пчелни семейства. Сухият студ не пречи, пчелите от студ не умират, но високата влага и изпаренията предразполагат към образуване на гъбички и нозема – съществена болест, която оказва влияние върху здравословното състояние на пчелите, смята Добрин Добрев.

Според него, е още рано да се правят прогнози за 2019 г., но пчеларите се надяват да няма застудяване в скоро време, което би прекъснало развитието на пчелните семейства.

2018 година е била трудна за пчеларите заради дъждовното време през пролетта и лятото и сухия период при цъфтенето на слънчогледа. Получените добиви   са  по-ниски в сравнение с 2017 г.  – около две трети от обичайните 25 кг средно на кошер. Вече втори сезон производителите на пчелен мед се обединяват за колективна реализация на продукцията. Засега сладкият продукт от региона се реализира на вътрешния пазар. А за да се излезе на външния пазар, е необходимо да бъде учредено търговско дружество и вече се предприемат действия за това, каза председателят на пчеларската организация.

В  Областния пчеларски съюз „Добруджа” членуват 350 пчелари, пчелните семейства в региона надхвърлят 63 000, а членовете на сдружение „Пчела” в Добрич се грижат за  16 000  кошера. Браншът върви към окрупняване, наблюдава се тенденция към професионалното пчеларство, коментира Добрин Добрев.

Той бе сред официалните лица на откритото днес в Добрич ХVI-то специализирано изложение „Пчеломания”. Традиционен организатор на форума е „Добрички панаир” АД. В СК „Простор” си дават среща над 70 фирми изложителки на пчелен мед и пчелни продукти, пчеларски инвентар, преработващо оборудване, ветеринарни препарати, специализирана литература.