Начало Лов и риболов Спасени контрабандни бебета-змиорки се озоваха в акваферма в област Добрич

Спасени контрабандни бебета-змиорки се озоваха в акваферма в област Добрич

Около половината от контрабандните бебета-змиорки, които успяха да оцелеят, продължават да се възстановяват в акваферма в с. Славеево, край Добрич, разказа за “Нова Варна” директорът на Института по рибни ресурси – Варна към Селскостопанска академия, доц. д-р Елица Петрова.

На 22 януари митническите служители на летище “София” успяха да предотвратят опит за нелегален внос на два милиона змиорки от критично застрашен вид. При проверката на чекирания багаж на двамата мъже митничарите открили осем контейнера от стиропор, в които били пликовете със змиорки – “бебета”.

Задържаните змиорки са от критично застрашения вид европейска змиорка Anguila Anguila, защитен от Конвенцията за международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора. Търговията с него без разрешително е забранена.

Пратката, най-вероятно, е била предназначена за азиатския пазар, където един килограм от тези змиорки достига цена от 2 000 евро. Там са деликатес и се консумират живи.

Змиорките бяха транспортирани спешно към Спасителния център за водни организми при Института по Рибни Ресурси – Варна, но много от тях не успяха да оцелеят.

Може би около половината все пак оживяха и продължават да се възстановяват в акваферма в с. Славеево, край Добрич, разказва пред “Нова Варна”доц. д-р Елица Петрова. Не мога да се ангажирам с точна цифра, много ми се иска да оцелеят всички, правим всичко по силите ни, допълва Петрова. Много ни помогна ИАРА и МОСВ.

Всеки момент се чака да пристигне и специална пратка от чужбина с точната храна за тях – хайвер от риба треска. Малките змиорки все-още са веществено доказателство по делото и ще трябва да бъдат освободени преди да зарибят някой водоем напролет, когато температурата е поне 15 градуса.

“Бул Аква Фиш” изгради в село Славеево ферма за супер интензивно отглеждане на бяла риба (сулка) по проект по оперативна програма “Рибарство”. Там се произвежда риба за търговия, за разплод и за спортен риболов.