Начало Туризъм Започна парадът на лалетата в Балчик, цъфнаха най-ранните

Започна парадът на лалетата в Балчик, цъфнаха най-ранните

rhdr

Посетителите на Университетска ботаническа градина в Балчик вече могат да видят най-ранно цъфтящи сортове лалета, съобщиха от УБГ.
Бележим края на зимата с цъфтежа на представителите на най-ранната група лалета, наречена Кауфманиана (T. Kaufmanniana). Това са нискостъблени и простоцветни лалета в различна багра и височина – само 20-30 см. Родината им е Турция, където са диворастящи, а са въведени в Европа през 1877 г. Могат да бъдат видени в почти всеки цвят, като често срещани са двуцветните.
Досегашният добре познат и най-ранен представител на клас Кауфманиана, GuiseppeVerdi, вече е изпреварен от напълно новите за градината видове от същия клас: Corona и TheFirst. Coronаще намерите в градина Разсадника, TheFirst – в партерното зацветяванена Божествена градина, а GuiseppeVerdi – в градините около в. Принц Николай.
Подобни, но по-едри от клас Кауфманиана са представителите на Императорските лалета или клас Фостериана (T. Fosteriana). В градина Разсадника можете да видите сорт Concerto. Цветовете на Concerto са с елегантни кремаво бели цветове и сиво-зелени листа върху черна основа.
За огромна радост в градина Розариум са цъфнали и сортовете Hakuun и Exotic Emperor.
Очакваме повече от 125 сорта и над 60 000 бр. луковици лалета да разкрият красотата си в цветните партери, градини и колекциите на Университетска ботаническа градина –Балчик.