Начало Агроновини Земеделие Зимата – екстремно сушава, но топлото време помага за братенето на пшеницата

Зимата – екстремно сушава, но топлото време помага за братенето на пшеницата

Зимата се оказа екстремно сушава  и неблагоприятна за есенниците, смята проф. Иван Киряков – зав. секция „Селекция на зърнено-житните и бобовите култури” в Добруджанския земеделски институт.

По думите му, заради липсата на достатъчно сняг и дъжд регионът е с поне 100 л назад от средните многогодишни норми за есенно-зимния период от 1953 година насам. Хубавото е, че февруари и март са топли, има повърхностна влага и пшениците продължават да братят, твърди проф. Киряков. Но ако в следващите седмици и месеци не падне дъжд, есенните посеви ще имат проблем, който ще доведе до изоставане в развитието, посочи ученият.

Какво е състоянието на есенниците в Добричка област, ще стане ясно след предстоящото обследване на пшеничните масиви. То ще се проведе върху 10 % от площите от 18 до 22 март, съобщиха от Областна дирекция „Земеделие” в Добрич.

В обхода на полетата ще участват специалисти от Добруджанския земеделски институт, експерти по растителна защита, представители на Държавен фонд „Земеделие” и специалисти по земеделие в общините на областта.

По данни на Областна дирекция „Земеделие” през есента в региона са засети 1 280 420 дка с пшеница, 18 450 декара ечемик, 3 230 дка тритикале и близо 190 000 дка рапица.