Начало Лов и риболов Морето на север ври от карагьоз

Морето на север ври от карагьоз

Рибарите с малки лодки по Добруджанското Черноморие се радват на много добър улов от карагьоз, установи проверка на „Монитор“. Вкусната риба се показва в такова количество за пръв път от 2011 – 2012 година, твърдят морските вълци. Според тях, причината е в меката зима. Карагьозът обича слънчевите дни и вятърът да духа откъм морето. В момента температурата на водата е 9 градуса.

Засега карагьозът попада основно в мрежите на рибарите край Балчик, Каварна и Шабла. Уловът е доста богат, хвалят се рибарите. На ден те вадят по 50 – 60 кг едри парчета, някои дори са стигали и до 100 кг улов. Сезонът на карагьоза е до началото на месец май. Очаква се скоро деликатесната риба да се лови и на чепарета, както и да попадне и в даляните.

Матрапазите изкупуват от рибарите карагьоза на 6 лева за килограм. На пазара в Балчик килограмът се търгува на 8 лева, а докато стигне до магазините в Добрич, цената вече скача на 10 лева.

Големите кораби по Добруджанското море в момента изпълняват квотите си за улов на калкан, който е разрешен до 15 април. После се очакват рапаните през април и май, слабите рибарски месеци юни и юли и морските вълци се надяват на силен сезон през есента.