Начало Бизнес Риба, миди, хляб и Димят отличават винено-кулинарна дестинация Добруджа

Риба, миди, хляб и Димят отличават винено-кулинарна дестинация Добруджа

Добруджа и Северно Черноморие е една от 12-те винено-кулинарни дестинации у нас, идентифицирани в рамките на проекта „Сподели България”. Тя включва Силистра, Добрич, Варна и Балчик.

12-те винено-кулинарни дестинации са дигитализирани и достъпни на сайта на Министерството на туризма, съобщиха оттам. Те са разработени по проект „Сподели България“, който се реализира съвместно от Министерството на туризма и Министерството на земеделието, храните и горите.

Интерактивната карта дава възможност с един клик на избрана дестинация да се получава информация за туристически атракции, в региона, за типични кулинарни специалитети и виното, характерни за района. Включено е и описание на туристическите забележителности в дестинацията, всяка е отбелязана с точното си географско местоположение. Това може да помогне на туристите по-лесно да намерят тези обекти, които искат да посетят.

Освен в интерактивна карта проектът е включен и в платформата iLoveBurgaria. През нея може информацията да се споделя от всички потребители на Вайбър, чрез Chat Extension, благодарение на услугата, която беше създадена по съвместния проект на iLoveBulgaria и Министерството на туризма, през миналата година.

Винено-кулинарните дестинации са избрани да бъдат 12, за да отговарят на броя на месеците в годината. Те включват 55 общини, на територията на цялата страна, близо 120 туристически забележителности и характерните за всеки регион вино и кулинария, над 80 характерни храни и 12 традиционни вина.

Обектите, включени в дестинацията „Добруджа и Северно Черноморие”, са АЕМО „Старият Добрич”, „Двореца” в Балчик и нос Калиакра.

Сред храните, с които дестинацията се отличава, е добруджанският хляб, който в традиционните представи се възприема, като символ свързван с вечния жизнен цикъл, с безкрайността, с домашното огнище. Прието е на българската трапеза без хляб да не се сяда, а всеки гостенин традиционно се посреща с хляб и сол. В житницата на България- Добруджа опитайте истински добруджански хляб.

Черноморският сафрид също е храна, отличителна за региона. Той е сред над 15 вида риба от семейство сафридови, род хищни соленоводни пасажни риби. Многобройните дребни рибки от край време намират мястото си в гювечи, но също и мариновани в буркани. Според експерти хванатия през пролетта сафрид е много подходящ за пържене, защото тогава е по-сух. Запазва полезните си витамини и при печене във фурна, но трябва да бъде полят със слънчогледово масло преди топлинната обработка.

Другите традиционни храни за дестинацията са Рибена чорба със саламурийка, Риба плакия, Пълнен шаран в тесто, както и триеница (трахана), която в миналото е била една от основните храни на българското население и до днес е запазена като характерна в балкански кулинарни традиции. Характерни за региона са също Мидите от черноморските ферми. Водата в Черно море е чиста – клас А. Нашите миди са по-добри от останалите заради ниската соленост на водата – 10%. Именно на нея се дължат добрите вкусови качества на мидите и за това хората ги предпочитат. Мидите в България се делят на три вида – брегова, дънна и култивирана. Всеки вид мида се различава от мястото, на което е пораснала, което пък определя качеството на месото й.

По отношение на вината се посочва, че районът е благоприятен за отглеждане на грозде и производство на вино. Местните винарни залагат главно на бели винени сортове. Най-характерен е  Димят – стар български сорт, който е разпространен по Черноморското крайбрежие. Това е късен сорт грозде, което узрява през втората половина на септември. Има силен растеж и висок добив. От него се получават бели вина и висококачествен материал за конячен дестилат.

Забележителностите, които посетителите могат да посетят, са Крепост Меджиди табия, Биосферният резерват Сребърна, Старият Добрич, Нос Калиакра, Дворецът в Балчик, Делфинариумът и Морската градина – Варна, Аладжа манастир, Крепост Овеч, Скален феномен Чудните скали, Природен феномен Побитите камъни.