Начало Агроновини Земеделие Състоянието на половината от посевите с пшеница в област Добрич е “средно”

Състоянието на половината от посевите с пшеница в област Добрич е “средно”

В рамките на обичайното обследване на 10 процента от засетите с есенни култури площи, проведено от 18 до 22 март, експертните екипи са обходили 130 000 декара с пшеница, близо 2 000 декара с ечемик и 18 900 декара с рапица.

10 % от пшеничните посеви са в много добро състояние, 40 на сто – в добро състояние, 48 % – средно, и 2 % – незадоволително състояние, сочат данните от протокола след обследването, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на Областната дирекция “Земеделие” инж. Десислава Иванова.

При ечемика в много добро състояние са 20 на сто от площите, в добро – 65 %, и средно – 15 на сто. Към настоящия момент преобладават площите в добро и средно състояние, има и посеви, които са в много добро и в незадоволително състояние, е изводът на специалистите. Притеснителна, според тях, е недобрата запасеност  на почвата с влага заради безснежните зимни месеци и липсата на дъждове от икономическо значение.

Житните растения са във фаза на братене. По отношение на фитосъстоянието, което отчита болести, вредители и заплевеляване, няма данни за притеснение, обобщават експертите.