Начало Агроновини Земеделие Зърнопроизводители: Без хубав дъжд, е възможно разораване и на житни полета

Зърнопроизводители: Без хубав дъжд, е възможно разораване и на житни полета

Земеделските производители от региона очакват трудна година и прогнозират редуцирани добиви на пшеницата спрямо реколтата от миналогодишната жътва. Имахме една суха есен и мека зима, но без сняг. В момента влагозапасяването е много зле почти в цялата страна, коментира пред журналисти в Добрич Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Голяма част от рапиците се реколтират и ще се презасеят с друга култура, поясни председателят на браншовата организация. Той добави, че в момента комисии обикалят страната и описват пропадналите площи с пшеница. Точната информация ще бъде обобщена след седмица-две.  „Но картината не е  добра. В момента не можем да определим какви ще са икономическите загуби, защото ако  евентуално падне  дъжд сега, ще има някакво възстановяване” –  посочи Костадин Костадинов. Той е категоричен, че реално се очаква редукция на добивите спрямо миналата година. В отговор на репортерски въпрос дали може да се стигне до разораване на житни посеви, Костадинов отговори, че ситуацията за различните общини в област Добрич е различна. Край морето, например, състоянието на есенниците е по-добро, но 30 км навътре вече е съвсем сухо, смята председателят на браншовата организация. По неговите думи, всеки земеделски производител, заедно с агрономите си, ще решава какво да се предприеме.

Пшениците имаха труден старт през есента заради липсата на влага и едва сега започват да се възстановяват, коментира Радостина Жекова – председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Тя обработва земя в община Добричка. За голямо съжаление, липсата на влага през зимата и пролетта натрупа страшно много стресове за пшеницата, допълни Радостина Жекова. Тя уточни, че каквото и да се ожъне оттук нататък, то няма да е това, което земеделските стопани очакват и добивът ще бъде компрометиран.

Състоянието на есенниците не е никак цветущо, е мнението на Пламен Василев, арендатор в с. Коритен, община Крушари. Направили сме всичко, което трябва – засяхме, наторихме, наблюдаваме посевите, отбеляза арендаторът и подчерта, че ако до седмица-две не завали хубав дъжд, може да се стигне до разораване и на житни полета.

Сушата може да се отрази неблагоприятно и върху пролетната сеитба, смятат земеделските производители. Според Костадин Костадинов, ако няма дъжд, каквото и да се засее, резултатът пак няма да е добър.

Радостина Жекова, Костадин Костадинов и Пламен Василев бяха сред участниците в проведеното в хотел „Изида”  в Добрич обучение по Програмата за развитие на селските райони. В семинара участва Лилия Стоянова – началник отдел „Поземлени отношения и комасации” в МЗХГ.