Начало Последни новини „Чудната градина” предлага на Фермерския пазар в Добрич цветя от новата си...

„Чудната градина” предлага на Фермерския пазар в Добрич цветя от новата си реколта

Първите цъфнали теменужки, ружа, незабравка, ехинацея, петуния, целозия, бегония и копривка ще предложи „Чудната градина” на Фермерския пазар в Добрич днес, 28 март.

„Все още не са така големи, но са за най-нетърпеливите”, споделиха от социалното предприятие.  Там растенията се отглеждат от лица с интелектуални затруднения.

На щанда си „Чудната градина” ще предлага и последния си лук, както и първите връзки чесън, отгледани в оранжерията й.

За първи път на щанда ще бъдат само младежите с интелектуални затруднения, без присъствие на ръководството на социалното предприятие. „Ние вече им се доверяваме напълно, както виждате, дори за такава отговорна дейност – оставяме в техни ръце и пари, и касов апарат. За нас, целта вече е постигната, а едва сега започваме. Заповядайте утре на нашата маса за да се убедите сами. Ако, все пак, се наложи да им помогнете, направете го с усмивки на лице!”, призовават от „Чудната градина”.

Проектът за създаване на „Чудната градина” стартира преди почти две години. През май миналата година социалното предприятие получи и терен от 4 дка от община Добрич, където да се отглеждат зеленчуци и цветя.

Одобреният от Агенцията по заетостта проект е сериозен успех за най-голямото у нас социално предприятие, чиято основна цел е достоен труд и достойно съществуване на хората в неравностойно положение.

През януари „Чудната градина” получи одобрение като работодател по две програми за трудова заетост на хора с увреждания. Общо 22 души ще имат работа в продължение на 30 месеца.  18 от тях с интелектуални затруднения, младежи, който никой не е пожелал да наеме.