Начало Агроновини Земеделие По-малко площи с царевица се очаква да се засеят в област Добрич...

По-малко площи с царевица се очаква да се засеят в област Добрич заради сушата

Заради продължаващата суша в Добричкия регион, който е сред най-големите производители в страната на фуражно зърно, се очаква да бъдат засети по-малко площи с царевица.
Пролетната сеитба започна по-рано, за да бъде използвана и малкото натрупана влага, която е с 80 на сто под равнището на запасите спрямо същия период на миналата стопанска година, коментира за БТА председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. По думите й от януари досега падналите валежи в региона са със 180 литра на квадратен метър по-малко. И април настъпи с по-висока температура – 22 градуса, и с вятър, което допълнително изсушава чернозема, поясни председателят на браншовата организация.
Зърнопроизводителите се надяват да не се повтори сушавата 2007 година, когато реколта от царевица и слънчоглед практически не бе прибрана, каза Жекова.
Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите добави, че засега е трудно да се каже с колко ще бъдат редуцирани площите с царевица още повече че земеделските стопани разполагат с много посевен материал след благоприятната минала година за отглеждането на фуражната култура. Възможно е зърнопроизводителите да заложат повече на слънчогледа, който е по-издръжлив на засушаване.
В Добричкия регион по данни на областната дирекция “Земеделие” в пролетната кампания досега са засети 35 650 декара с царевица и 97 600 декара със слънчоглед като в някои общини сеитбата на фуражната култура не е започнала. През миналата стопанска година зърнопроизводителите прибраха царевица от 1 015 000 декара с рекорден за последните години среден добив от 816 килограма, а реколтата от маслодайната култура достигна средно 301 килограма в над 724 000 декара масиви.

Източник: БТАTAGS: