Начало Бизнес От юли ще работи втората дестилерия на „Есетере“, над 12 млн. лева...

От юли ще работи втората дестилерия на „Есетере“, над 12 млн. лева е инвестицията в Добрич

Втората дестилерия на компанията “Есетере България” е почти завършена. Тя ще има готовност от 1 юли да преработва новата реколта от лавандула, съобщи за Про Нюз Добрич изпълнителният директор на компанията Пламен Николов.

Новото разширение на базата възлиза на около 4,5 млн. лева. Така общата инвестиция на компанията в Добрич, която е дъщерна на американската “doTerra” възлиза на 12 млн. лв. Кубатурата на дестилационните апарати е над 200 куб. м. Новото съоръжение ще заработи през този сезон и ще осигури 100 нови работни места.

„Есетере“ има няколко производствени линии, като производствената база работи в непрекъснат целогодишен режим.
Предвид спецификата на лавандулата, тя се дестилира един месец в годината. През останалите 11 месеца се преработват други суровини – основно тамян, маточина, чубрица, кориандър, бял равнец.

Реагираме на ангажименти и на собствениците ни, правили сме различни тестове за тях, коментира Николов.

„За фирмата майка внасяме тамян като суровина от
от Африканския рог, който изваряваме тук. Това ни гарантира целогодишно натоварване на мощностите. Годишно Есетере произвежда десетки хиляди килограми масло от тамян, което се изнасят за компанията-майка в САЩ и се използва за ароматерапията.

Плановете на компанията предвиждат изграждане на линия за екстракция. „Това е проект, върху който работим. Отпадъкът от тамян съдържа вещества, към които имаме интерес, но те се добиват само чрез екстракция. Така че ще се наложи, най-вероятно, да се направи и такава линия“, обясни Пламен Николов.

Днес посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин посети дестилерията на “Есетере България” в Добрич, която е най-голямата американска инвестиция в региона. При обиколката на базата дипломатът бе запознат с новата техника, с която работи компанията, и с производството на етерични масла.