Начало Агроновини Земеделие Нов бум на площите с лавандула в област Добрич, прогнозират спад на...

Нов бум на площите с лавандула в област Добрич, прогнозират спад на цените

Има опасност да не може да се дестилира лавандулата от област Добрич, алармира специалист

Добруджа е рай за етерично-маслените култури. Ръстът на площите с лавандула, и на етерично-маслени култури, като цяло, е главоломен. Очаква се през 2019 година само с лилавата ароматна билка в област Добрич да има над 65 000 дка. Преди десет години площите са били 10 пъти по-малко.

2018 година, от гледна точка на лавандулата, беше сложна. Добивите бяха с около 30 на сто по-ниски. Но, сериозното предизвикателство и за фермерите, и за дестилериите, се оказа цената на лавандуловото масло, която по време на кампанията се променяше ежедневно и достига 260, дори 280 лв./кг.

Новата 2019 година има своите предизвикателства пред производителите на лаваднула. Едно от тях е сериозното увеличение на площите с етерично-маслената култура.

Само за няколко пъти площите с лавандула в Добричка област са се увеличили близо 9 пъти, сочат данните на Областната дирекция „Земеделие”. От 4 461 дка през 2015 г., засадени с етерично-маслената култура, през 2018 г. посевите вече заемат площ от 39 640 дка. Най-голям интерес към производството на лавандула проявяват земеделските стопани в община Генерал Тошево, където са засети общо 13 400 дка. В община Добричка площите са в размер на 12 037 дка, в Балчишко – 4 200 дка. В общините Каварна и Тервел лавандулата заема по над 2900 дка. Близо 2 300 дка са посевите в община Крушари. В полетата край областния град Добрич заетата площ с ароматичните растения са над 1120 дка, най-малък е интересът в община Шабла – 620 дка. През 2018 г. в областта е отчетен среден добив от 525 кг на декар, година по-рано резултатът е бил малко по-добър – 608 кг на декар, става ясно от обобщените данни в Областна дирекция „Земеделие” в Добрич. Миналата есен е била суха и земеделските производители не успяха да засеят достатъчно нови площи с лавандула, затова сеитбата е продължила и през зимата, твърдят агроспециалисти. През пролетта предстои да бъде актуализирана информацията за новозасетите площи с лавандула в Добричка област.

Тази година се очаква отново да има ръст на площите с лавандула, при това значителен, сподели пред Про Нюз Добрич изпълнителният директор на най-голямата дестилерия в региона „Есетере България” Пламен Николов. „Предположенията на консултантска компания, с която работим, са, че само в района на област Добрич ще бъдат добавени около 25 000 декара с лавандула. Една значителна част от тях ще влезе в маслодайна възраст – т.е. това е сериозно допълнително количество”, коментира той.

За новата кампания ще заработи още една дестилерия на „Есетере България”. Кубатурата на дестилационните апарати в базата на американската компания е над 200 куб. м.

Според експерта, въпреки очакванията, че през тази година ще заработят поне 10 нови предприятия за преработка на етерично-маслени култури, няма гаранции, че мощностите ще са достатъчни, за да се преработи цялото количество произведена продукция. „Това, че математически дестилериите отговарят като капацитет на очаквания добив суровина, не е успокоителен факт. За значителна част от малките дестилерии тази година ще е първа работна, а тя винаги е в известна степен тестова, а от гледна точка на фермерите нямаме право на грешки, тъй като имаме само месец юли и нямаме право на втори опит”, сподели Пламен Николов.

„Математически капацитетът отговаря на очакваната суровина, но математиката не дестилира лавандула, тя работи само с цифри, а лавандулата я дестилират хора. Дано да не се окажа лош пророк, но за мен е рисковано”, сподели Николов.

„Мое лично притеснение е дестилационният капацитет на района – дали ще бъде физически възможно цялата суровина, произведена от фермерите, да бъде дестилирана. Особено ако има някакви метеорологични ограничения. Това тепърва ще го видим. Ние имаме сключени договори за да запълним капацитета си. Готови сме.

Опасността – имаме един месец, четири седмици, в които лавандулата е годна за жътва и дестилиране. Когато се получи технически проблем, административен, енергиен, персонален или друг и дестилерията не работи една седмица. И, ако това е втората седмица на юли, един значителен брой фермери остават с недестилирана лавандула, а тя не може да се складира”, коментира Пламен Николов.

Николов очаква цените на лавандулата най-накрая да „се успокоят” и да влязат в логична производствено-финансова рамка, съобразена със себестойността.

„Очаквам да има намаляване на цената – т.е. връщането на цената в логичните за района качество и разходи за производство рамки. През миналата година цената категорично излезе от тези рамки, което застраши позициите на България на международния пазар. Чисто и просто лавандулата стана много скъпа. Съответно, големите потребители започват да търсят алтернативи – в синтетични материали, в лавандин, което не е в интерес на българските производители на лавандула. Това е автогол, лошо развитие. Още повече, че цената миналата година беше спекулативно вдигната. Тя не отговаря на никакви изчисления на себестойност, нормална надценка, разходи т.е. тя е изсмукана от пръстите, а това не е активно участие на международния пазар. Тук говорим за това, че миналата година България е изнесла етерични масла за четвърт милиард лева, което ни прави един добър играч на световния пазар. Ако ние си позволяваме такива пунктоации нагоре, това ни прави несериозен партньор”, посочи Николов.

Според него, справедливата цена е себестойността по две. „Това е утвърдена калкулация в много браншове, включително и в този. Себестойността трябва да я кажат фермерите. Аз съм правил пробни изчисления на себестойността, но тя е около 50-60 лева. Не искам да се ангажирам с числа, защото ние сме доста голям играч и някой ще се хване за това. Идеята е да има размисъл по въпроса. Цената да е логична. Естествено, в години с лоши метеорологични условия, влошен рандеман, коригира, но в някакви рамки”, коментира Николов.

Според него, е рано да се коментира каква ще е реколтата от лавандула тази година. „Всеки ден съм в разговор с агрономите. Още нямат поглед каква реколта очакваме. Със сигурност няма измръзнали насаждения при тази топла зима. Влагата е проблем, но има още време. Рано е още да се каже”, категоричен е той.