Начало Агроновини Земеделие Сушата е най-тежка в Добруджа, вече разорават и ниви с пшеница

Сушата е най-тежка в Добруджа, вече разорават и ниви с пшеница

„Тази година има голямо засушаване в голяма част от страната. Най-зле е положението в Североизточната част на България, в Добруджа”, съобщи пред журналисти в Добрич председателят на Националната асоцияция на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

Той съобщи, че са започнали да отпадат братя от пшеничните посеви и растенията изсъхват.

„Имаме остра нужда от дъжд. Колкото и да падне, все ще е добре”, сподели Костадинов.

Около 60 на сто от посевите с рапица вече са отпаднали. Вече има заявления за пропаднали площи и с пшеница и има разорани ниви. Със сигурност ще има редукция в добива спрямо миналогодишния, посочи той.

Председателят на НАЗ изрази надежда, че ще се сбъднат прогнозите на метеоролозите, които след седмица вещаят дъждове.

„Въпросът е да падне дъжд. Как ще се развият след това, какво ще получим, е въпрос на късмет”, коментира Костадинов. По думите му, за  икономически загуби все още не може да се говорим.

„Това го разбираме, когато започнем да жънем. Миналата година имаше добра продукция и в един момент паднаха дъждове в различните части на страна и самото зърно покълна на класа. Така че, икономическите загуби ще се преценяват впоследствие, след като се прибере реколтата”, заяви той..

По думите му, пролетната сеитба върви добре, въпреки сушата.

„Започна доста по-рано от обичайното за Добруджа. В останалата част от страната има поникнал слънчоглед. При нас виждаме, че има сериозни амплитуди – ниски нощни и високи дневни температури, което допринася за недобро израстване на растенията”, обясни председателят на НАЗ.

От 170 000 декара с рапица в Добруджа , пропаднали са около 100 000 декара, които предстои да бъдат засети с царевица и слънчоглед.

Снимка: fermer.bg