Начало Пчела и кошер Подпомагат пострадалите пчелари от област Добрич

Подпомагат пострадалите пчелари от област Добрич

Сдружение „Пчела Добрич 1946” ще подпомогне финансово пострадалия Димитър Димитров. Припомняме, че пчелинът му със 130 пчелни семейства беше отровен през изминалата седмица. Негови колеги от съседни села също пострадаха и се обединиха, за да подадат жалба до ОД „Земеделие”. Взети са проби от умрелите пчели и от овощна градина, при третирането на която вероятно са пострадали общо 400 кошера с пчели. 

„Сдружението ще финансира лабораторните анализи на растителността, за да се докаже че в нея са налични пестицидите, отровили пчелните семейства”, съобщи Мартин Петров, член на УС на „Пчела Добрич 1946”. „Изследването на пчелите за наличие на пестициди струва 420 лв., толкова излиза и изследването на овошките”, допълни Петров. 

Той уточни, че подпомагането на потърпевшите епрецедент в историята на пчеларското движение, тъй като при ежегодните случаи на отравяне на пчелните семейства пострадалият е оставян да се справя сам. Често пчеларят се отказва да подава сигнали, да вика комисия или да изпраща проби за анализи.

„Всичко това е трудно и финансово, и психически, процедурата е направена така, че пчеларите да се откажат”, коментира още Мартин Петров. „Ние ще подкрепим колегата, защото не искаме случаят пак да потъне и да бъде забравен”.   

В социалните мрежи се появиха призиви не само за опазване на пчелните семейства, но и за подкрепа на потърпевшите.  

„Всички сме наясно, че пчелите са важни не само за българското земеделие, но и за нашето съществуване, колкото и банално да звучи”, подчерта още Мартин Петров. Отравянето на пчелите оставя не само цели домакинства без препитание, но и нарушава опрашването на полски и горски култури.

Преди 3 години, в края на април-началото на май, в община Балчик имаше сериозен подмор на пчелите. Тогава след третиране на земеделски площи са натровени 3000 пчелни семейства в селата Соколово, Ляхово, Храброво и Сенокос. Потърпевши бяха 30 пчелари, като при някои имаше до 100 % смъртност на пчелите.    На 19 април на среща в ОД „Земеделие” в Добрич ще бъдат обсъдени проблемите в пчеларския сектор. До тогава се очакват резултатите от лабораторните анализи да бъдат готови. 

Източник: fermer.bg