Начало Селото В област Добрич едно село е без хора, в други 13 живеят...

В област Добрич едно село е без хора, в други 13 живеят до десетима души

В Добричка област едно село – балчишкото Брястово, е без хора, а в други 13 живеят до десетима души, съобщиха от териториалното статистическо бюро-Североизток обобщените данни за населението и демографските процеси в региона към края на 2018 година.

Най-малките селища в областта – Брестница, община Тервел, Краище, община Генерал Тошево, и Иречек, община Каварна, имат само по двама жители. Най-голямото село в областта – балчишкото Оброчище, е с 2099 души население.
Областният център Добрич е девети по големина в страната с население 83 854 души, посочват от статистическото бюро. Към края на 2018-а населението на областта намалява на годишна база с 1.3 на сто – до 173 831 души. Делът на децата до 15-годишна възраст се запазва на 14.2 на сто от общия брой на населението, какъвто е бил и през предходната година. Общият коефициент на възрастова зависимост в региона достига 56.6 на сто, или на всеки човек под 15 и над 65 години се падат по по-малко от двама души в активна възраст, сочат демографските процеси през годината.