Начало Събития Фолклорни оркестри и гост-музиканти в XXVI Великденско добруджанско надсвирване

Фолклорни оркестри и гост-музиканти в XXVI Великденско добруджанско надсвирване

През тази година, по време на XXVI издание на Великденското добруджанско надсвирване, на една сцена в град Генерал Тошево ще показват музикално майсторство оркестри от областта и гост-изпълнители. Музикалният празник, който няма аналог в страната, ще се проведе на 29 април – през втория ден от Възкресение.

За надсвирването, организаторите са поканили фолклорните окестри „Еделвайс“, „Лозница“, „Мелодия“, „Клименто Фолк“, както и изпълнителите от Школа „Великов“ – Силистра и Школа „Светлина“ – Генерал Тошево. Специални гости на това издание ще са едни от най-талантливите музиканти в България – Пейо Пеев, Недялко Недялков, Стоян Янкулов – Стунджи, Тима Недялкова, Ангел Димитров.

Целта на проявата, която е част от Националния културен календар на Министерство на културата, е да се популяризира народната музика и някогашната традиция на надсвирване на оркестри в празничните дни.

През годините специални гости на Надсвирването са били кавалджията Теодоси Спасов, Мария Стоянова /гайдарката/, Иво Папазов – Ибряма, виртуозът на акордеона – Петър Ралчев, народните певици Галина Дурмушлийска, Калинка Вълчева, Добра Савова, Георги Германов и други.

Организатори на събитието са Община Генерал Тошево и НЧ „Светлина – 1941“. Надсвирването няма конкурсен характер.
Начален час на проявата: 14.00 часа в Лятно кино.