Начало Агроновини Земеделие Експерти: Дъждът предотврати масовото разораване на посеви с пшеница

Експерти: Дъждът предотврати масовото разораване на посеви с пшеница

Към настоящия момент състоянието на есенниците в област Добрич е в преобладаващо добро и средно състояние, има и посеви в много добро състояние. Падналите валежи от дъжд оказаха благотворно влияние върху есенниците и предотвратиха масово разораване на пшеница и ечемик. Този е изводът на експертите след проведеното обследване на 10 % от посевите с есенни земеделски  култури.  В дните от 16 до 19 април специалисти от  няколко институции обходиха  130 000 дка с пшеница, близо 2000 дка ечемик и 13 000 дка рапица, съобщават от Областната дирекция „Земеделие” в Добрич.  В добро състояние са 60 % от пшеничните посеви, 10 на сто – в много добро, 30 % – в средно състояние, сочат резултатите от обследването. При ечемика 70 % от посевите са в добро, 15 % – в много добро и 15 % – в средно състояние.

      Пшеницата и ечемикът са във фенофаза „вретенене”. По отношение на фитосанитарното състояние не се наблюдава развитие на болести от фитопагоненен характер заради преобладаващо ниските температури, обобщават експертите.

       През есента за стопанската 2018/2019 г. общата площ с есенници в областта надхвърля 1 500 000 декара. От тях с пшеница са засети 1 300 520 дка, с ечемик – 19 156 дка, с рапица – 189 446 дка.

     Към момента маслодайната рапица е в добро състояние, във фаза на развитие „бутонизация” и „начало на цъфтеж“, уточняват от ОД „Земеделие”. Установено е, че  полетата в голяма степен са чисти от плевели, типичните неприятели /рапичен скритохоботник и рапичен цветояд/ и болести от фитопатогенен характер не се наблюдават в посевите.