Начало Събития Празнично надсвирване на добруджански фолклорни оркестри в Ген. Тошево

Празнично надсвирване на добруджански фолклорни оркестри в Ген. Тошево

Днес, 29 април, по време на XXVI издание на Великденското добруджанско надсвирване, на една сцена в град Генерал Тошево ще покажат музикално майсторство оркестри от областта и гост-изпълнители. През втория ден от Възкресение, музикалният празник, който няма аналог в страната, ще събере виртуози-инструменталисти, фолклорни формации, гости и добруджанци.

За тазгодишното издание на надсвирването, организаторите са поканили фолклорните оркестри „Еделвайс“, „Лозница“, „Мелодия“, „Клименто Фолк“, както и изпълнителите от Школа „Великов“ – Силистра и Школа „Светлина“ – Генерал Тошево. Специални гости на това издание ще са едни от най-талантливите инструменталисти в България – Пейо Пеев, Недялко Недялков, Стоян Янкулов (Стунджи), Тима Недялкова, Ангел Димитров.

Целта на проявата – част от Националния културен календар на Министерство на културата, е да се популяризира народната музика и някогашната традиция на надсвирване между фолклорни оркестри в празничните дни.

През годините специални гости на Надсвирването са били кавалджията Теодоси Спасов, гайдарката Мария Стоянова, Иво Папазов (Ибряма), виртуозът на акордеона – Петър Ралчев, народните певици Галина Дурмушлийска, Калинка Вълчева, Добра Савова, Георги Германов и други.

Организатори на събитието са Община Генерал Тошево и НЧ „Светлина – 1941“. Надсвирването няма конкурсен характер.
Фолклорният музикален празник започва от 14.00 часа в Лятно кино – гр. Ген. Тошево.