Начало Туризъм Дивите божури привличат туристи и фотографи в местността Яйлата

Дивите божури привличат туристи и фотографи в местността Яйлата

Хиляди диви божури цъфтят в защитената местност Яйлата през късната пролет. Според легендата там, където расте това цвете, злите сили изчезват. Може би затова в ранна пролет мястото е посещавано от много туристи.

Яйлата е защитена територия, а този вид божури (Paeonia Peregrina) е сред защитените видове растения у нас.

Красотата на дивите божури привличат множество туристи. Някои идват индивидуално, но туристически агенции организират и еднодневни турове по Северното Черноморие с акцент именно върху Божурите на Яйлата. Те включват  посещение на Алианско светилище „Ак язълъ баба теке”, на музея за подводна археология в Каварна, националния археологически резерват „Яйлата”, нос Калиакра, мидена ферма „Дълбока”, както и разходка с лодка край Тюленово, наблюдение на скалистия бряг и водни пещери, които могат да се видят само от морето.

В началото на май  Северното Черноморие се превръща в апетитно място за пейзажните фотографи. Цъфтежът на дивите божури по скалистия бряг е причината много от тях да стягат раниците и да заемат позиции, които ще им се отблагодарят с красиви кадри.  Красотата им привлича фотографи както от цяла България, но и техни колеги от Румъния. Подобни фотопленери по дивите и магични места в България целят също популяризиране на красотата на прекрасната ни природа.