Начало Агроновини Земеделие Стопаните в област Добрич са притеснени от забавянето на очертаванията за субсидии

Стопаните в област Добрич са притеснени от забавянето на очертаванията за субсидии

Още две седмици остават до крайния срок, в който земеделските производители могат да кандидатстват за субсидии за 2019 г. До 15 май те трябва да подадат заявление в общинските служби по земеделие и да очертаят площите, които обработват. В случай че пропуснат този срок, те ще имат възможност да подадат документи до 9 юни, но с глоба от 1% на субсидията за всеки ден закъснение. За 2019 г. между земеделските производители ще бъдат разпределени над 1.5 млрд. лв. Заедно с плащанията по Програмата за развитие на селските райони, програмата за рибарство, т.нар. пазарни мерки и др. се очаква сумата да достигне 2.99 млрд. лв. според разчетите на фонд “Земеделие”, които Министерският съвет одобри в началото на годината.

„Проблемното в момента е, че страшно късно се отвори системата за очертаване за субсидии за 2019 година”, коментира за Про Нюз Добрич Радостина Жекова – председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. На практика, тя работи от десетина дни. По данни на ОД „Земеделие”, това ще бъде изключително притеснително, защото има много хора, които трябва да  очертаят. Екипите работят активно, очертаването се извършва от десет служители, които работят в събота и неделя. Проблемът е, че в областта има много площи, които трябва да се очертаят. Според Жекова, има опасност това да доведе до забавяне в очертаването.

„Притеснително е дали ще успеем да се вместим в срока до 15 май. Ако останат много колеги, които не успеят да влязат в тази кампания, бихме могли да поискаме удължаване на срока от Министерството на земеделието, което автоматично ще е в наш ущърб, без да сме виновни, тъй като забавянето дойде от МЗХ. Това означава да се измести срокът за проверките и за изплащането на субсидиите за 2019 г.”, коментира Жекова. По думите й, няма земеделец, който да иска това.