Начало Пазари Търговци на пазара в Добрич не искат конкурс и нови проекти, а...

Търговци на пазара в Добрич не искат конкурс и нови проекти, а само покрив над главите

Търговци от Централния кооперативен пазар в Добрич са изпратили искане до кмета Йордан Йорданов във връзка с плановете за построяване на нов кооперативен пазар. Те предупреждават, че може да пристъпят към гражданско неподчинение, ако исканията им не бъдат удовлетворени.

Както Про Нюз Добрич вече съобщи, Община Добрич организира проучване за бъдещата визия на централния градски пазар, като пусна анкета на сайта си. В нея, гражданите трябваше да споделят как оценяват сегашното състояние на пазара и инфраструктурата около него, както и какви са предложенията им за подобряване на визията на съоръжението. Имаше и въпроси за това какви зони на търговия трябва да има на пазара, както и какъв вид стоки да се предлагат там.

Според информация, публикувана на сайта на Общината, на среща на 16 април „главният архитект на Община Добрич Боряна Станчева и зам.-кметът „Устройство на територията“ Арх. Боян Коларов се срещнаха с търговци, работещи в централния кооперативен пазар. Срещата беше инициирана от тях по повод предстоящото провеждане на архитектурен конкурс за нов облик на Пазара и подходите към него. „В рамките на срещата стана ясно, че няма действащ проект, по който в момента се подготвя строителство, а се очаква тепърва достатъчен брой идеи за нова визия, които да бъдат оценени от гражданите на Добрич и от професионално жури и в края на лятото да бъде избран най – добрият проект”, посочиха от Общината.

Междувременно стана ясно, че има два идейни проекта за нова визия на централния пазар в Добрич – единият от 2009 г., а другият – от 2016 г.  Вторият дори предвижда изграждане на паркинг на покрива.          

Работещите на пазара обаче искат само да бъде построен подходящ покрив върху съществуващата открита част на пазара /без да се променя схемата/ със съответното осветление, както и подмяната на съществуващите маси с нови и ел. захранване.

„Въпросният покрив да не възпрепятства доставката на произведената продукция до търговските обекти с товарни автомобили. Изграденият закрит пазар /горна площадка/ е направен така, че нито подлежи на ремонт и поддръжка, обслужването на оригиналното осветление е почти невъзможно. Също така желаем да не се премахват вече съществуващите обекти, а само да се ремонтират и освежат. Не по-маловажно е да се извърши ремонт на асфалтовата настилка и прилежащите му тротоари. Добре е да се направи подходящо озеленяване. Не сме видели служители на Устойчиви дейности и проекти” да засадят и едно растение.

Всичко това би следвало да се извърши поетапно, без да се затруднява дейността на производителите и търговците на ЦКП. Мислим, че работещите на пазара имат по-добра визия за нуждите, както на производителите, така и на гражданите. Надяваме се, че чрез сътрудничество и консултации ще направим красив и практичен пазар.

Кой и какво да продава на пазара в Добрич, пита в анкета Общината

Ако справедливите ни искания не бъдат удовлетворени, ще пристъпим към гражданско неподчинение”, се казва в искането, подписано от търговци и земеделски производителите на пазара.

Те потърсиха Про Нюз Добрич, за да споделят своите притеснения. А, те са, че строително-ремонтни работи на пазара ще доведат до спиране на работата им, което за много от тях означава край на бизнеса им.

„Събрали сме подписи. Знаем какво искаме да се случи – да има покрив, да има достъп до пазара”, споделиха търговците. Те са категорични, че това може да се случи, без да се променя схемата на масите.

„Много трудно се разработва какъвто и да е обект на пазара. Ако колега-търговец се премести, клиентът не може да го открие и в резултат на това работата му загива”, коментираха работещи там.

По време на проведена среща с представител на търговците на пазара кметът Йордан Йорданов обяснил, че от началото на май ще стартира конкурсът за проект за пазара. „Г-н Кметът каза, че ще стане поетапно, че няма да се разбутва пазарът, че няма да се спира работата на производители, на търговци, наематели и т.н. Направи сравнение с училища, детски градини, които се санират и не спират учебна дейност”, сподели представителката на търговците, участвала на срещата.

За организираната анкета, разбрала именно по време на проведената среща в Общината. „Трябваше, докато се върна тук (до пазара – бел. ред,) да предам на всички колеги да участват в тази анкета, тъй като г-н кметът каза, че на база на нея ще сформира мнение. Но, достъп до анкетата нямаше, макар да трябваше тя да е активна до 19-и април. Още на 16-и тя беше недостъпна”, обясни жената.

Колегите ѝ са категорични, че първо трябва да се вземе тяхното мнение, тъй като те работят на пазара и познават дейността му най-добре.

Някои са там от 20-24 години. Търговка е на пазара от 50 години – била едва 6-годишна, когато започнала да помага на баба си, след това на майка си, а от десетилетия самата тя изкарва прехраната си там.

След като не успели да дадат мнението си в анкетата, търговците настояват – хора, работещи на пазара, да участват в комисията, която ще одобрява проектите. „Поне 5-6 човека. Защото ние не знаем каква е тази анкета, какви въпроси има, какви са заданията към тези, които ще участват. Не разбираме какво ще е заданието на този проект. Искаме нашият глас да се чуе”, категорични са те.

„Ние искаме само един покрив, за да не ни вали. Настояваме само за елементарни условия за работа. Искаме един навес, а не някаква модерна работа”, добавят те.

В Община Добрич има два идейни проекта за нова визия на пазара, но пак правят конкурс

Опасенията им идват от противоречивата информация, която са получили на срещите в Общината. „Новият проект започва от автогарата до централната пешеходна алея на Добрич. Кметът каза, че няма да се копае. След като приключи срещата, отидох на срещата на колегите с арх. Коларов, който каза, че ще се копае. Обясни, че, ако има рентабилност, ще се направи подземен паркинг. Но, това е далечен проект”, обясни една от жените, които продават на пазара.

Преди година и половина търговците от откритата площадка на пазара събирали подписи с искане за навес. „Искахме само покрив и да се запушва там, където има дупки. Имахме входящ номер, срокът беше един месец, но и до момента нямаме отговор. Вместо това, сега ни информират, че ще се прави проект за нов облик на пазара.

„Пазарът е свобода. Хората искат да се движи свободно. Ако се затвори по някакъв начин, това вече не е пазар. Това става магазин, МОЛ или друго, но не и пазар. Клиентите искат да им е свободно, да е простичко, а и стоката да може да „диша”, обясняват работещите на т.нар. открита площадка. Добавят, че, на закрития пазар  покривът тече и не подлежи на ремонт. Затова работещите там искат реконструкция, обясняват търговците. Те се опасяват, че, ако се направи покрит пазар и на долната площадка, ще останат без работа.

“Клиентите искат свобода, те не искат молове и затворени пространства. А, ние само искаме да не ни вали. Нужен ни е един обикновен покрив”, категорични са търговците.

Обясниха, че през месеците януари, февруари и март не работят, тъй като тогава клиентите пазарят главно от търговските вериги. “Когато времето се стопли обаче добричлии отново предпочитат пазара.”

Опасенията на търговците са, че нов проект ще спре работата им за 3-4 месеца, което би било пагубно за търговията им.