Начало Събития Крушари ще е домакин на Празника на гърнетата тази година

Крушари ще е домакин на Празника на гърнетата тази година

Единадесетият кулинарен конкурс „Празник на гърнетата – кулинарната академия на Добруджа”. Празникът  има конкурсен характер. Той ще се открие на 8 юни от 10 часа в с.Крушари, съобщиха от общинската администрация.

Право на участие имат всички, съхранили стари рецепти на автентични добруджански ястия – чорби, печива, варива, салати, сладкиши, пити, погачи, баници.

Специализирано жури от професионални кулинари ще оцени предоставената кулинарна продукция, като на отличените ще бъдат връчени грамоти и предметни награди. Критериите за оценка на журито са свързани със степента на  автентичност на  ястието, оригиналност на рецептата, креативност на аранжировката.

След приключване на дегустацията всички представени ястия ще бъдат предложени за продажба или почерпка на гостите на Празника.

Народно читалище, колектив или група, представило се с най-оригинална етнотрапеза и автентични вкусотии, ще бъде отличено с парична награда.

Участниците ще се състезават в четиринадесет категории –   чорба (супи), салата, сладкиши, тестени продукти, печива, постни ястия, като задължителното условие, приготвеното да бъде представено в глинен съд, чугунен тиган, глинен сач, керамично гърне, чувен, тавичка. Няма ограничения за вида на ястието и броя, с които един участник се представя. Задължително е всяко ястие да е придружено с рецептата, по която е приготвено. Вина, ракии, домашно приготвени ликьори също ще се конкурират в отделни категории.

Два нови момента са включили организаторите в тазгодишната надпревара – в отделна категория ще се състезават млека, сирена, домашен кашкавал и домашно приготвена извара.

Паралелно с кулинарната надпревара ще се проведе конкурс за най-оригинална снимка, отразяваща духа на празника, като условията за участие ще бъдат публикувани до дни.

Регламентът за участие, както и заявка могат да бъдат изтеглени  от официалната страница на община Крушари.

Добруджанска фолклорна програма от самодейни състави от област Добрич съпровожда цялото събитие

Домакин на тазгодишното издание на Празника на община Крушари е местното читалище, като поводът е 125-ата годишната от неговото откриване.