Начало Селото Хор „Св. Георги” дари средствата от свой концерт за изграждане на църква...

Хор „Св. Георги” дари средствата от свой концерт за изграждане на църква в Нова Камена

С песни за любовта и доброто бе наситен концертът на Църковния хор „Свети Георги” в Тервел, който премина под наслов: „С музика, любов и вяра в душите”. Хорът, с диригент маестро Живко Колев, представи концертната си програма в рамките на пролетните празници на културата, съобщиха от добруджанската община.

Любовта към музиката и песента събира камерния състав през 2011 г. само няколко месеца преди освещаването на Храм „Св. Вмчк Георги Победоносец“ в Тервел. Постепенно освен църковни песнопения, в репертоара се включват  патриотични и руски песни, както и  песни на фолклорна основа.

В храма прозвучаха църковните песнопения „О, пресладкий“, „Царю небесний“, „Венчание“, Единородний сине“. Изпълнени бяха руските песни „Оренбургский пуховый платок“, „Конь“ и „Писмо к матери“ със  солистки Мариана Петкова, Цанка Жечкова и Севдалина Колева. Песните, посветени на любимата жена, бяха в неравноделните ритми на българския фолклор – „Ясна ми, ясна, месечинке“ и „Калино, Малино“, както и в стила на старата градска песен, под съпровода на китара и акордеон с музиканти Живко Колев и Дори Иванова – „Русокосо момиче“ и „Ако някога се преродя“. Чувство на патриотизъм и любов към родината  прозвучаха в композициите „Запей, земя“, „Мило ми е, мамо“, „Песен за родината“ и „Песен за Тервел“. По традиция, всеки концерт на формацията дава подиум на млади израстващи музиканти. Този път гости на спектакъла бяха ученичките на д-р Росица Бояджиева от  Добрич Христина Петрова и Борислава Белчева, които изпълниха на флейта популярни детски песни от български композитори. Симона Петрова от школата по пиано на НЧ „П. Р. Славейков“ във Варна, с ръководител Мая Калеева, изпълни „Етюд“ от Александър Гедике и „Сонатина“ от Муцио Клементи.

В края на концерта бяха поднесени цветя от приятели на изпълнителите, поздравителен адрес и цветя от кмета на Община Тервел инж. Живко Георгиев и председателя на Общински съвет – Тервел инж. Симеон Симеонов.

С вяра в доброто у хората, изпълнителите от Църковния хор даряват средствата, събрани по време на концерта и  от продажбата на техния първи аудио албум, за закупуване на църковна утвар, необходима при богослуженията в новопостроения храм „Рождество на Пресвета Богородица“ в с. Нова Камена. Сумата, събрана по време на концерта е 471,30 лв.

Ако някой желае да дари средства за изграждането на нов църковен храм в с. Нова Камена, може да го направи лично, чрез:

Набирателна сметка № 70001522872963 – в Уникредит Булбанк

IBAN BG24UNCR70001522872963

За Храм „Рождество Богородично”

Участничките във формацията и техният диригент изказват благодарност за финансовата и моралната подкрепа на кмета на общината инж. Живко Георгиев и неговия екип, както и на своята вярна публика за щедрите сърца и споделената идея.