Начало Селото Медицинска сестра пренесе опита от работата си в Англия в частния Дом...

Медицинска сестра пренесе опита от работата си в Англия в частния Дом за стари хора във Ведрина

„Вяра и милосърдие” – това е името, което носи единственият частен Дом за стари хора в село Ведрина, функциониращ на територията на област Добрич. Домът е с капацитет 21 души и вече пета година винаги е запълнен, сподели за Про Нюз Добрич неговият собственик медицинската сестра Маргарита Вичева. Тя разказа, че е работила в продължение на две години със своя колежка в такова социално заведение в Англия. „Домът беше прекрасен и остави у нас трайни впечатления”, посочи Вичева. Връщайки се в България тя решава да приложи и у нас натрупания опит и да създаде едно уютно и спокойно място за живеене за възрастни хора, съпътствано от качествена грижа.

Домът за стари хора „Вяра и милосърдие” отваря врати през 2014 година. Намира се в съществуваща сграда, която е била на кооперацията, в центъра на селото. „Беше западнала, не е използвана от 20 години. Това наложи да бъде направена голяма инвестиция, ремонтът продължи една година”, сподели собственикът на дома.

Полагаме за настанените при нас хора 24-часова грижа, разказа Маргарита Вичева. За домуващите, които са по двама в стая, се грижат 10 души персонал и на тази база се калкулират и таксите, посочи тя. За лежащо болни таксата е 900 лева, или по 30 лева на леглоден. По думите на собственика на дома това са неподвижни хора, които не могат да се хранят и да се обслужват сами. За останалите таксата на месец е 750 лева. Грижата за хората в дома е голяма – ние им сервираме, отсервираме, грижим се за прането им, сменяме им чаршафите, оправяме им леглата, момичетата им дават лекарствата, които аз зареждам, разказа Вичева. Полагаме качествена грижа, а това са хора, които обикновено имат ментални проблеми и трудно биха били гледани в домашна среда, допълни тя.  

Момичетата, които обслужват възрастните хора, работят с любов и търпение, сподели собственикът на Дом „Вяра и милосърдие”. „Щастлива съм, че те са при нас от самото начало, че влагат душа и сърце в това, което правят. Много ценя труда им”, каза още Маргарита Вичева. И изрази съжаление, че са на минимални работни заплати. Много би ми се искало да им предложа по-високи, но ние сами се издържаме, не получаваме субсидии от някъде, каза още тя. 

Въпрос на възможности е хората да си позволят да настанят своите близки в частни домове за стари хора като нашия, коментира Вичева. По думите й нерядко те споделяли: „И аз искам да настаня майка си при вас, но как, след като пенсията й е 200 лева…” По думите на медицинската сестра домуващите, сред които и дълголетници – на 91, 92 години, най-често нямат живи деца. Внуците им се комбинирали и си поделяли разходите, за да осигурят уют и грижа за своите баби и дядовци. Други от настанените в социалното заведение са хора, чиито деца са в чужбина. Много често в началото те се опитвали родителите им да бъдат гледани в домашна среда, но не се получавало – трудно са намирали хора, които да се грижат за тях 24 часа в денонощието. При нас са спокойни, че са в сигурни ръце, категорична е Маргарита Вичева.

Собственикът на Дом „Вяра и милосърдие” разказа, че една от основните им задачи е да разнообразяват ежедневието на домуващите. Разходките на вън са ежедневие. Само трима от настанените в дома обаче можели да излязат без чужда помощ. Другите ги вдигаме със специална машина и ги слагаме в количките и така ги извеждаме на разходка, обясни Маргарита Вичева. Тя сподели радостта си, че учениците от ОУ „ Св. св. Кирил и Методий” във Ведрина споделят с възрастните хора празниците си. Малчуганите от детската градина пък изнасяли по няколко тържества през годината и разплаквали от умиление. Чест гост била и Певческата самодейна група към местното народно читалище „Светлина-1941 година”, дори утре предстои такова посещение. Това изпъстря деня ни, сподели собственикът на Дом „Вяра и милосърдие”.

За мен услугата, която предлагаме, е удачна, стига хората да могат да си я позволят. Близките на домуващите са спокойни, че са на правилното място, в сигурни ръце, убедена е Маргарита Вичева. „Ние им предлагаме уют и топлина, аз така го усещам. Най-важното е отношението към домуващите, пътят към всеки от тях е различен. Те идват против волята си, близките им искат да постъпят в дома, но те – не. Страхуват се, притесняват се, че се сблъскват с нещо ново. Когато обаче отворят сърцата си и нашата работа е по-лесна. Когато си тръгвам от дома, те ме прегръщат и целуват”, допълни медицинската сестра.

Три частни доставчика на социалната услуга „Дом за стари хора” от област Добрич са вписани в Регистър на доставчиците на социални услуги на Агенцията за социално подпомагане, съобщиха от там за Про Нюз Добрич в отговор на отправено запитване. Освен „Вяра и милосърдие” ЕООД със седалище в село Ведрина, другите са „Добрев-2002″ ЕООД, Добрич, и „Овчаровски плаж” АД, Балчик. При тях обаче социалната услуга „Дом за стари хора” не е стартирала. Вписаните в Регистъра по реда на чл. 18, ал. 2 от Закона за социално подпомагане физически и юридически лица могат да предоставят социални услуги на територията на Република България чрез частно финансиране и при свободно договаряне с потребителите на размера на таксата за ползване на услугата, посочват още от АСП. Всяка година до 31 март регистрираните доставчици на социални услуги имат задължение да предоставят в Агенцията отчет за дейностите по предоставяне на социалните услуги за предходната календарна година.