Начало Агроновини Земеделие 500 кг среден добив на пшеница от декар прогнозират експерти

500 кг среден добив на пшеница от декар прогнозират експерти

В България се очаква да бъдат произведени около 5 милиона тона зърно, очертава се среден добив от 500 кг на декар. Тази прогноза направи пред журналисти проф. д-р Иван Киряков, зав. секция „Селекция на зърнено-житни и бобови култури” в Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево.”За земеделските производители годината е много тежка, но дъждовете, които паднаха през май, дойдоха точно навреме и ако бяха закъснели с една седмица, сега нямаше да говорим за редки посеви, защото посевите просто нямаше да ги има.” – поясни проф. Киряков. По неговите думи, сега пшеницата е в отлично състояние. Посевите са във фенофаза на млечна зрялост, има и достатъчно влага, което предполага стабилизиране на растенията и добри добиви. Добивите ще зависят от това, кога са поникнали – през есента или през пролетта, до каква степен са братили растенията и дали засушаването не е довело до отпадането на някои от продуктивните братя, посочи селекционерът. Той обясни, че засушаването точно по време на братенето е било по-опасно за сортовете с висока братимост. При тях добивите се определят главно от броя на класоносните стъбра на квадратен метър. „Затова считам, че при тези сортове добивите могат да вървят между 700 и 800 кг в някои полети и 300-400 кг на декар в други полета” – подчерта проф. Иван Киряков. Той уточни, че селекцията на Добруджанския земеделски институт е насочена главно към сортове, които осигуряват добива от централния клас. Ученият смята, че при тази селекция се очертава добивите да бъдат „малко по-стабилни от сортовете с висока братимост”.

     Там, където пшениците са поникнали още през есента, растенията са успели да се вкоренят навреме, което им е дало възможност по-лесно да понесат зимното и ранното пролетно засушаване, смята проф. Киряков. Ако земеделските производители са си свършили добре работата по отношение на технологиите и агротехниката, при някои добивите могат да стигнат до 800 и 900 кг, прогнозира експертът.

    Той коментира и въпроса за цените на зърното от тазгодишната жътва. Според него, пазарът  – както в черноморския басейн, така и в световен мащаб, се определя от зърнопроизводството в Украйна, Русия и Канада. Тази година в Украйна са засети 150 милиона декара с пшеница, очаква се произведеното количество хлебно зърно да е около 50 милиона тона. Прогнозите за Русия и Украйна са за много добри добиви. Тъй като в България прибирането на житото се извършва с около две седмици по-рано, специалистът препоръча на българските зърнопроизводители да помислят добре колко дълго ще задържат своята продукция.

    По отношение на болестите проф. Иван Киряков смята, че по-устойчиви са българските сортове и че е препоръчително земеделските стопани по-често да търсят консултации при специалисти от селскостопанските институти.

      Жътвата на ечемика може би ще започне в края на юни – около 25-26 юни, а жътвата на пшеница – в първите дни на юли, прогнозира проф. Киряков. Но всичко зависи от климатичните условия и от практиките за растителна защита.