За пореден път десетки любители-кулинари се включиха в празничната трапеза на Празника на гърнетата – Кулинарната академия на Добруджа. Те представиха супи, мезета, постни и местни ястия, печива, милини, кавърми, питки и погачи.
Тази година домакин на празника бяха самодейците от народно читалище „Йордан Драгнев – 1984“, които по този повод подариха на гостите приготвените от тях гозби, супи, мезета, вина, ракии, ликьори.
![](https://pronewsdobrich.bg/wp-content/uploads/2019/06/гърнетата.jpg)
Предметни награди получиха четиринадесет индивидуални участника в различните категории, а журито присъди допълнително седемнадесет специални награди.
Особено изобилие имаше от тестени кулинарни произведения – от бисквитки и курабийки, торти, баклави, масурчета, до като че ли извезани пити и погачи. И това е съвсем естествено, тъй като в Добруджа, храним естествена почит и уважение към хляба.
![](https://pronewsdobrich.bg/wp-content/uploads/2019/06/гърнетата3.jpg)
Девет читалища се включиха в колективната надпревара, представяйки едновременно кулинарна продукция и фолклорна програма. За трета поредна година първа награда отнесоха със себе си „Веселите кулинарки“ към читалището в с.Изгрев, община Суворово, които представиха на гостите над петдесет вида ястия, сладкиши, погачи, обредни хлябове.
![](https://pronewsdobrich.bg/wp-content/uploads/2019/06/гърнетата4.jpg)
Още по време на празника се родиха нови идеи за следващото издание през 2020г., които да направят празника още по-колоритен, уникален и разпознаваем като кулинарна дестинация за общината.
![](https://pronewsdobrich.bg/wp-content/uploads/2019/06/гърнетата5.jpg)