Начало Бизнес Първата у нас ферма за сьомгова пъстърва ще е край Крапец, годишно...

Първата у нас ферма за сьомгова пъстърва ще е край Крапец, годишно ще вади 1500 т

Собственикът на най-голямата ферма за сладководно рибовъдство на Балканите инж. Валери Баронов, който е добруджанец, има намерение да изгради в морето край село Крапец първата у нас ферма за производство на сьомгова пъстърва. Инвестиционното предложение е внесено в Община Шабла и до него е осигурен обществен достъп. Предложението е с наименование „Изграждане на автоматична офшорна Черноморска ферма за производство на 1 500 тона сьомгова пъстърва и други ендемични култури, разположена на 20-22 км от морския бряг, на траверс Крапец, община Шабла“. Инвеститор е „Салвелинус Рея-Фиш“ КД – собственик на рибовъдна ферма край язовир Доспат, която е най-голямата за сладководни риби на Балканите и една от най-големите в Европа.

„В момента българската аквакултура е 70 процента разположена в язовирите и общо взето нямаме резерви за развитие и възможности за мащабни инвестиции, които да елиминират огромната потребност от човешки ресурси – сподели за Про Нюз Добрич Валери Баронов. – И ние трябва да създадем технологични предпоставки да развиваме сектора на база на нова генерация технологии, които да решат този проблем”. По думите му изграждането на ферма в Черно море ще е именно един опит за решаване на проблема. Считаме, че тази ключова технология би помогнала след това да прехвърлим сектора в офшора на Черно море, който е доста голям и едно национално богатство, което към момента не е ползвано, допълни инж. Баронов.

Намерението е във фермата край Крапец да бъдат произвеждани по 1 500 тона сьомгова пъстърва годишно. Инвеститорът обясни, че тръгват с продукт, на който имат маркетинг и са най-големият производител на сьомгова пъстърва. Фирмата изнася през Естония към Финландия и той смята, че продуктът има голямо бъдеще. „Усвоили сме технологичния цикъл, поради което искаме, стъпвайки в Черно море, да отидем с решен маркетинг и биологични проблеми, за да можем да се концентрираме върху инженерните проблеми, а именно щормоустойчивост, хидрохимия на водната среда и други, които неизменно ще възникнат при внедряването на тази нова технология”, обясни Валери Баронов.

Бизнесменът посочи, че в офшорните зони на Черно море у нас се произвеждат само миди. „Проблемът е, че при нас няма защитени акватории както в Норвегия, Гърция и Турция. Ние създаваме система, която да е щормоустойчива. Тя ще бъде разположена много далеч от брега, тъй като там водните условия са благоприятни. Създаваме предпоставки всички операции да се автоматизират, за да може персоналът, когато влезе, да си свърши работата за 3-4 часа и да излезе в нормално работно време”, каза инвеститорът.

?

Инж. Валери Баронов е от Крапец и е израснал край морето, живял е и в Добрич. Сподели, че когато се говори за море е доста на „ти”. Практикува като хоби подводен риболов, проектант е на плавателни съдове, а „Рея фиш” е фирма, която се занимава с производството на технологично оборудване. Главният мениджър на фермата в Доспат е Енчо Киряков и е потомствен рибар от Крапец, а главен проектант на самата автоматична система е Петър Аврамов и е от Добрич, посочи инвеститорът. Така че спокойно можем да считаме, че това е добруджанска инвестиция, допълни той. По думите му Енчо Киряков и Петър Аврамов са млади хора, с огромен опит. Аз ще дам началния тласък, те ще издърпат инвестицията напред и трябва да изведат нещата до край, допълни Баронов.

На въпрос кога се очаква производството да стартира бизнесменът сподели, че всичко е въпрос на време да се структурира финансирането, на което разчита. Изцяло ще разчитам на частно финансиране, на привлечен капитал от банки, от фондове, обясни той.

„Това е само намерение. Пътят от намерението до реализация е дълъг и труден – сподели инвеститорът. Тръгваме да го правим и непременно ще стигнем до края, но какви трудности ще има по пътя и колко ще се удължи, никой не знае”.

„Рея Фиш” ООД е създадена през 1994 година. Оттогава е управляващо дружество на приватизираното държавно дружество „Салвелинус” ЕООД, собственик на Рибовъдно стопанство-Доспат. Управител на дружеството е инженер Валери Баронов. Централният офис на фирмата се намира в София. Производствената структура е в Доспат, който се намира на 1 200 метра надморска височина в района на Западните Родопи.

След приватизацията фирмата се развива от строго профилирана в угояването на пъстърва до преработка и производство на замразени, пушени, мариновани риби и рибни салати. Развива и допълнителен сегмент за изработване на нестандартно оборудване за хранително-вкусовата промишленост.

„Рея Фиш” ООД има обособена производствена структура, чийто предмет на производство е нестандартно оборудване за хранително-вкусовата промишленост. Произвежда от маси и оборудване от неръждаема стомана до високотехнологични линии за опаковане във вакуум и модифицирана среда (МАР), колачни машини, машини за чистене на миди, пълно оборудване за производство на стерилни консерви, сортировъчни автоматични линии, пароварилни и пушилни камери.