Начало Бизнес Заплати до 3-4 хиляди лева по жътва в област Добрич, кадри няма

Заплати до 3-4 хиляди лева по жътва в област Добрич, кадри няма

Има ли достатъчно и добре подготвени механизатори в селското стопанство? На този въпрос няма еднозначен отговор, но преобладава мнението, че напоследък на отделни места в област Добрич има недостиг от квалифицирани кадри, показа репортерско проучване на ПроНюз Добрич.

Проблемът е сериозен, хората застаряват, а младите хора в нашия отрасъл са малко, е мнението на Радостина Жекова – председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Според нея, в земеделието вече има модерна техника със смарт апаратура, за която, обаче, няма достатъчно подготвени кадри. „Образованието в това отношение изостава, децата практически не могат да се обучават пълноценно в училищни условия и чак когато дойдат при нас, виждат за първи път новите машини, с новите технологии” – поясни Радостина Жекова. А заплащането, по думите й, в сектора е доста добро. Заплатите стартират от 800 лева нагоре и по време на кампании, каквато е жътвата например, възнагражденията достигат до 2500, 3000 и дори до 4000 лева. Все още земеделските производители в повечето случаи разчитат на стари кадри, но не всички успяват да се адаптират към изискванията за управление на новите комбайни. „Има фирми, като фирма „НИК”, които провеждат обучения за професионална подготовка. Разчитаме и на това, че фирмите доставчици на селскостопански машини също организират обучения за механизаторите. Справяме се, но по най-трудния начин” – коментира Радостина Жекова. Тя смята, че е време професионалните гимназии по селско стопанство да въведат системата за дуално обучение, за да могат учениците да се подготвят пълноценно за бъдещата им работа. „Младите схващат по-бързо, но нямат желание” – допълни Радостина Жекова.

Запознати с проблема твърдят, че най-силно недостигът на механизатори се усеща по време на кампании, особено по жътва, когато зърнопроизводителите бързат да приберат житото. Има кооперации, които плащат по 80 лева на ден, за да се прибере навреме реколтата. Дори понякога и арендатори, и председатели на земеделски кооперации слизат от джиповете и се качват на трактори и комбайни, за да се включат в кампанията, коментират хора от земеделския отрасъл. Според тях, няма достатъчно млади хора, готови да застанат в кабините на модерните комбайни.

„Има кадри, но не са достатъчно квалифицирани да управляват съвременните скъпи машини. Ако се случи някоя повреда, дори и съвсем малка, се налага да идват представители на фирмите доставчици” – смята известният арендатор Димитър Катранджиев. Според него, всичко е въпрос на организация от страна на земеделските стопани. Димитър Катранджиев е на мнение, че земеделските производители биха могли да подпомагат с неголеми финансови средства професионалните гимназии по селско стопанство, за да се осигурят добри условия за професионална подготовка на младите хора. „Имаме идеални машини, качествени сортове семена и добри препарати за растителна защита. Необходима е правилна организация на работата, защото тя е много важна” – коментира арендаторът.

Картината на наситеността с подготвени кадри в областта е пъстра, смятат специалисти. Така например, в земеделската кооперация в с. Гурково, община Балчик, има достатъчно и добре подготвени механизатори. „Разполагаме с голям състав механизатори –  19 души, много от които са при нас от 15-18 години. По-младите са от три-четири години и всички те са компютърно грамотни, справят се много добре с новата техника” – заяви за ПроНюз Добрич Иван Дачев, председател на земеделската кооперация в Гурково. Почти всички кооперации в района на Балчик, според него, разполагат с достатъчно кадри. 

Много често, особено преди края на учебната година, в Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич идват арендатори и председатели на земеделски кооперации, съобщи директорът на училището Господин Господинов. Тази година завършващите са в три паралелки по професиите фермер, техник на селскостопанска техника и агроеколог. „Организираме срещи между земеделските производители и учениците за пряко договаряне. Някои от завършващите започват работа” – поясни директорът на гимназията. Според него, обаче, би било много по-добре, ако хората от агробизнеса проявяват интерес към учениците още докато са в Х, ХІ и ХІІ клас – да им предложат стипендии, да им осигурят условия за учебна и производствена практика, да ги наблюдават по време на професионалната им подготовка, да ги стимулират и да ги вземат на работа, щом завършат. „Така учениците ще практикуват в реални условия” – посочи Господин Господинов. Той призна, че гимназията не разполага с достатъчно съвременна техника за подготовка на младежите, няма и съвременен зърнокомбайн. Учениците провеждат своята практика на земя, предоставена от Държавния поземлен фонд.

„Ако се въведе дуалното обучение, ще се наложи то да се провежда на различни места, в различни обекти, при което процесът на контрол ще е занижен. Добре би било, ако всички ученици провеждат учебната си практика на едно място. Преди време учебната практика се провеждаше в големи  фирми, сега няма такова нещо” – допълни директорът. Според него, все още в публичното пространство професионалните гимназии не се презентират достатъчно. Училищното ръководство полага много усилия, за да привлече ученици. Годишно поема разходите за междуградски транспорт на около 60 деца, които пътуват от други населени места. Господин Господинов призна, че периодично получават подкрепа от земеделски производители в региона. На последния благотворителен бал с подкрепата на агробизнесмени са събрани 40 000 лева. Предприемачи от земеделието помогнали на гимназията да си осигури сеялка, пръскачка, пчелни кошери. Освен 5-годишното обучение на учениците, училището всяка година провежда обучение на 70-80 души за комбайнери и трактористи. През април т.г. отборът на гимназията спечели първа награда на Националното състезание „Млад фермер” в сериозна конкуренция с ученици от сродни училища в страната.

Снимки: Христо Узунов, urbex.bg