Начало Агроновини Земеделие Пороите унищожиха реколтата от 425 дка в област Добрич

Пороите унищожиха реколтата от 425 дка в област Добрич

Близо 250 декара с пшеница са пропаднали на 100 % в резултат на проливните дъждове, информират от Областната дирекция „Земеделие” в Добрич. Пороят е унищожил напълно и 175 дка с царевица, 19 дка слънчоглед и 7 дка тикви за семки.

 Към 20 юни в ОД „Земеделие” са постъпили общо 9 сигнала за пропаднали посеви, подадени от земеделски производители от областта. Всички заявени за обследване площи са посетени за първоначален оглед. А в периода от 17 до 19 юни са извършени и повторни огледи, при които са установени нанесените от дъждовете щети.

В землището на с. Бенковски, община Добричка, са установени 102 дка с пшеница, пропаднали на 100 % и 7 дка с тикви за семки – също напълно унищожени. Безвъзвратно пропаднали са 18,8 дка слънчоглед и 145 дка с пшеница в землището на с. Попгруево, община Тервел, както и 76 дка с царевица в с. Кочмар. В същото село е извършен оглед и на 43 дка със слънчоглед, експертите са установили, че посевите са възстановени, като има отделни унищожени растения и се отчита 10 % пропадане. В землището на с. Дъбовик, община Генерал Тошево, откъдето е подаден сигнал за 988 дка с царевица, след измерване с GPS- устройство са установени 99 дка пропаднали площи на 100 %. В района на с. Житен, община Генерал Тошево, експертите са установили, че посевите с  пшеница с площ от 44 дка са възстановени, като на места има отделни части с полегнали растения. Те, обаче, ще могат да се пожънат, вероятно добивът ще е по-нисък и е отчетено пропадане от 15-20 %, обобщават от ОД „Земеделие” в Добрич.