Начало Събития Над 3000 участници и гости събра фолклорният събор „Край язовир Дрян“

Над 3000 участници и гости събра фолклорният събор „Край язовир Дрян“

Над 3000 се очаква да достигне броят на участниците и гостите на фолклорният събор „Край язовир Дрян“. Седмото му издание  отново събра хора от близо и далеч, жадни за народната песен, за магичните звуци на гайдата, за мелодичните и нежни „гласове“ на кавала, за сладката приказка.

Така, както град Генерал Тошево вчера бе провъзгласен за столица на лавандулата, така днес можем да кажем, че местността край язовир Дрян е столица на красотата в общината, а защо не и на цяла Добруджа, каза в приветствието си кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров. Той благодари на участниците в събора за това, че съхраняват българските фолклорни традиции и ги предават на младите поколения, и пожела успех на участниците.

За поредна година съборът на родовете и традициите радва широката душа на добруджанеца, като представя уникално богатство на българския фолклор и традиции. Представиха го на сцената на събора рекорден брой изпълнители – самодейни колективи, вокални групи, дуети и индивидуални изпълнители към народни читалища, организации и творчески клубове. Участваха самодейци – от 14-годишни деца до 80-годишни певци и танцьори, облечени в пъстроцветни носии с изящни шевици, с шарени престилки, с пъстри кърпи, с огромни пафти и красиви нанизи по шията, с преметнатите тъкани торбички през кръста и големи калпаци.
Ден преди летния празник Еньовден всички гости преминаваха под Еньовски венец и бяха посрещани с китка здравец и чаша чай от девет билки.

Участват и музикални групи от Румъния и Украйна. Специален гост на празника е Пепи Христозова.

Най-добре представилите се състави във фолклорния празник бяха определени от жури в състав: Стоян Господинов – главен художествен ръководител на ПФА „Добруджа“, Христо Стефанов – музикален педагог в СУ „Климент Охридски“ и Иванка Русева – солист в ПФА „Добруджа“.

Сред гостите на фестивала бяха народният представител Даниела Димитрова, кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров и кметове на населени места от областта.