Начало Политики и финансиране Министър Порожанов: Пострадалите пчелари ще получат индивидуална помощ de minimis

Министър Порожанов: Пострадалите пчелари ще получат индивидуална помощ de minimis

Пострадалите пчелари ще получат обезщетените под формата на индивидуална помощ de minimis. Компенсация ще има за всички, чиито документи са окомплектовани  – подадена жалба, съставен констативен протокол и взети проби за установяване причината за смъртността при пчелите. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на Консултативен съвет по пчеларство. Той уточни, че предстои калкулация на точния размер на помощта. След това тя ще бъде гласувана на заседание на Управителен съвет на Държавен фонд „Земеделие“.

Сред пострадалите пчелари има и такива от Добруджа. Както Про Нюз Добрич писа, седем сигнала за натровени пчели при растителнозащитни и дезинфекциозни дейности са постъпили в областна дирекция „Земеделие” в Добрич към 17 април. При проверка е установено, че при 240 пчелни семейства са загинали 100 процента от пчелите, при 40 кошера смъртността е 70 на сто, в 90 кошера загиналите пчели са 60 процента, при 50 кошера – 50 на сто, а в 270 пчелни семейства смъртността на пчелите е 30 на сто.

По време на днешното заседанието е взето решение за промени в нормативните документи, които касаят сектора. Постигнат е консенсус за промени в Наредба № 13 – за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности. В рамките на една седмица пчеларите трябва да подадат своите предложения, които работна група да обсъди и обобщи. Ще се разпишат процедурни правила, за да се знае какъв е редът за взимане на проба, как се установява нарушението. След това ще се извърши обучение на служители от всички 28 области в страната, за да се избегне падането на актове в съда.

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов уточни, че в случай на съмнение за масово натравяне, пробите ще се поемат за сметка на Българската агенция по безопасност на храните. Тези проби имат арбитражна стойност и могат да се използват като веществено доказателство в съда. В дългосрочен план се предвижда дооборудване на лаборатория на БАБХ в Пловдив, така че да не се използва само за изследвания на  растения, но и за пчели.

„Важно е да се постигне баланс между интересите на хората, които се занимават с производството на различни култури и тези, които се занимават с отглеждането на пчели, т.е. да намерим онова златно сечение, така че двата сектора да не си пречат един на друг, а напротив“, категоричен бе зам.-министър доц. д-р Янко Иванов. По думите му няма противоречие между земеделските производители и пчеларите – и едните, и другите искат да има прозрачност и всичко да е ясно и по правилата.