Начало Новини Добруджа е световен лидер в производството на лавандула

Добруджа е световен лидер в производството на лавандула

Председателят на организационния комитет на националния Фестивал на лавандулата Нина Гиргинова пред Про Нюз Добрич:

Г-жо Гиргинова, в Добруджа площите с лавандула тази година са двойно повече. Дни преди началото на жътвата, каква е Вашата прогноза за ситуацията с производството на културата тази година?

Да, когато има повече площи, има по-голям добив и повече лавандулово масло. Убедена съм, че търсенето предполага увеличението на площи с лавандулови насаждения. Лавандулата все по-мащабно е използвана във всяка една сфера от нашия бит. Аз съм оптимист за увеличаването на площите с тази култура, защото България продължава да бъде хегемон в тази област. Добре е за предприемачите, добре е и за търговците на етерични масла. Знаете, това са няколко човека, изключително добре поставени на световните пазари. Самото им присъствие на всеки международен форум предполага високо качество, добри, конкурентни цени и гаранция за продукта, който предлагат.

Добруджа продължава ли да бъде лидер в световен мащаб?

България продължава да бъде лидер в отглеждането и добива на лавандулово масло. В частност, това е Добруджа, защото, тук са необятните пространства. Тук е регионът, който предлага неограничени възможности за всеки един предприемчив земеделец.

Какво качество на лавандуловото масло се очаква, предвид климатичните особености тази година?

Надявам се, че годината ще е добра. Имаше и дъждовни, но и много хубави, слънчеви дни. Много се надявам, годината да бъде добра.

Какви са индикациите по отношение на цените?

Това ще кажат предприемачите – Методи Стефанов, Стефан Иванов, хората, които са на този пазар.

Предвид голямото увеличение на площите с лавандула, считате ли, че дестилериите ще могат да поемат преработката?

Доколкото разбирам от добруджанци, има десет нови дестилерии само от миналата година досега. Т.е. дестилериите нарастват, съобразно площите. Освен това, добруджанци са работливи. Те ще работят ден и нощ, събота и неделя, и ще се справят, ще обработят реколтата, така че в договорените срокове с външните контрагенти, да могат да се справят.

Кои са основните пазари, на които се изнася лавандулово масло от България?

Оказва се, че пазарите са в цял свят – Германия, Япония, САЩ, Южна Америка, Франция, Русия. Така че, българското лавандулово масло все повече добива популярност. Не бива да пропускаме и Близкия Изток, тъй като едни от основните суровини на всички най-реномирани арабски парфюмерийни предприятия са българското лавандулово и българското розово масло. Така че, потребление има, търсене на българското масло има, благодарение на изключително добрата репутация на хората, които представляват българското масло на международните пазари. Вярвам, че то ще продължи и ще запази своето добро реноме и лидерство.

Какво е качеството на българското лавандулово масло

Нашето масло бие по показатели френското лавандулово масло. То е конкурентно. Затова няколкото търговци, предприемачи, които предлагат този продукт на световните пазари, вече са гарант за високо качество, спазени технологични изисквания и доверие от страна на нашите клиенти в чужбина.

Използвам случая да благодаря на Община Генерал Тошево – на кмета Валентин Димитров, на Общинския съвет с председател Христо Павлов, на директора на отдел “Култура” Маргарита Великова. Защото, без тяхната помощ, нямаше да сме тук, да я има тази популярност фестивала. Чувстваме огромна подкрепа, оценяваме го. Радваме се, че ни гласуваха подкрепа, за да продължим, да правим един хубав празник на района, а не само на Генерал Тошево. Защото генералтошевци са много гостоприемни и те самите прегръщат идеята техният уютен град да се превърне в добруджанската лавандулова столица на България.