Начало Събития Специални категории за деца и мъже на тазгодишния събор “Текето”

Специални категории за деца и мъже на тазгодишния събор “Текето”

Навръх Илинден, край манастира „Свети пророк Илия“ самодейни състави от Североизточна България отново ще огласят с песни и танци александрийската гора. На 20 юли 2019г. от 10 часа ще бъде открит Двадесет и третият фолклорен събор „Текето – 2019“ , съобщиха от Община Крушари.

Регламентът и заявките за участие са публикувани на официалната интернет страница на община Крушари.

Над 2000 лв. е наградният фонд за тазгодишното издание, разпределени в шест основни категории – танцови състави, групи за народно пеене, танцово-певчески колективи, индивидуални изпълнители – певци и инструменталисти.

Стотици събра съборът “Текето 2018” край Александрия (снимки)

Нов момент в конкурса на събора е отделянето на мъжките певчески групи в отделна категория. Новата категория се въвежда след миналогодишното издание, на което се явиха няколко мъжки състава и показаха изключителни в художествено и вокално отношение изпълнения. Истинско затруднение и предизвикателство пред журито беше тяхното оценяване предвид спецификата на мъжкото народно пеене.

По настояване на журито в нова категория се отделят и децата, изпълнители на народни песни и мелодии, тъй като и при тях съществуват особености, които ги отличават от изпълненията на възрастните и оценяването им ще бъде на по-обективна основа.

Организаторите, в духа на традициите до момента, отново са в готовност да посрещнат стотици участници и гости.