Начало Туризъм Ботаническа градина ще бъде изградена между Ваклино и Дуранкулак

Ботаническа градина ще бъде изградена между Ваклино и Дуранкулак

Ботаническа градина има намерение да изгради между шабленските села Ваклино и Дуранкулак Фондация „Добруджа – природа и хора”, съобщи за Про Нюз Добрич Илко Павлов – член на Управителния съвет. Инвестиционното предложение е с наименование “Създаване на ботаническа градина за обществен достъп и оранжерия с площ 20 дка, с капково напояване и с малко заведение за предлагане на напитки”. Във връзка с него Община Шабла съобщава, че осигурен достъп до уведомление за инвестиционно предложение, което предвижда изграждането в поземлен имот по плана на село Ваклино на подпорни стени и сондажен кладенец за питейни нужди. Становища по уведомлението могат да бъдат изразявани на адреси  riosv-vn@riosv-varna.org и obshtina@ob-shabla.org от заинтересованите лица за срок от 14 дни, считано от датата на публикуването му – 2 юли.

Илко Павлов обясни, че имотът е бивш патарник и свинарник. С годините той е изоставен, целият е в развалини, селскостопанските сгради са разрушени. Мястото му харесало, тъй като е специфично от гледна точка на природа, сравнително близо е до официален път и се намира в един от най-затънтените райони в страната. „Подобно на Видин хората нямат никакво препитание, няма производство. По този начин ще се оживи районът, това е целта”, посочи представителят на Фондация „Добруджа – природа и хора”.

Илко Павлов разказа, че идеята за израждането на ботаническата градина възникнала докато бил в Канада. Там той посетил много известна ботаническа градина на остров Ванкувър, който се намира в Тихия океан. Изграждането й започнало преди 100 години на терен, който е бил кариера. Целта ни е от една разруха да направим нещо хубаво, сподели Павлов.

Проектът за растителните и дървесни видове, които ще присъстват в ботаническата градина, още не е изготвен. Идеята е в нея да бъде представена основно местната фауна. Оранжерията ще е както местни, така и екзотични видове, които се нуждаят от по-специфични условия за отглеждане. Фондация „Добруджа – природа и хора” работи в тясно сътрудничество с Горското стопанство в Балчик, посочи Илко Павлов. С тях ще бъдат съгласувани видовете, специалистите ще помагат с идеи. След изготвяне на проекта ще се престъпи към залесяване, изграждане на алеи. В момента се работи по проект за терасиране на имота. Инвестиционното предложение е свързано и с разкриване на нови работни места, свързани с поддържането и управлението на ботаническата градина. Искаме хората да дойдат, да видят, да посетят мястото за отдих, за разнообразие, да покажат нещо на децата си, сподели бъдещият директор на ботаническата градина Борислав Петков. По думите му желанието им е да създадат едно озеленено място, с алеи, което да бъде спокойно и красиво за окото.

Фондация „Добруджа – природа и хора” е създадена през 2016 година. Основната й цел е хората да обикнат природата и да я пазят, а не обратното – заради природата хората да не могат да живеят, сподели Илко Павлов. „В цял свят е така – хората живеят заедно с природата. При нас са двете крайности – да отидем да строим направо в морето или да не се строи нищо”, посочи той. По отношение на ботаническата градина сподели, че много пари не могат да се спечелят, дори и няма да може се издържа. „Но когато е красиво винаги ще е по-добре”, допълни той.

Снимката е илюстративна