Начало Агроновини Земеделие Пшеницата е водеща земеделска култура в Община Тервел

Пшеницата е водеща земеделска култура в Община Тервел

В Община Тервел има общо 333 000 дка обработваема земеделска земя,  която се стопанисва  от 710 земеделски стопанства. През тази стопанска година с есенници е засята около 37 % от земята, съобщават от добруджанската община.

 Най-голям е делът на пшеницата –  110 382 дка. Пшеница има във всичките 26 землища на територията на общината. Най-големи площи с тази култура са засети в землището на с. Орляк – 11 700 дка. В землището на с. Безмер се отглеждат 8 952 дка, а за с. Жегларци пшеничните ниви са 8 530 дка. Жътвата на пшеницата вече започна. Стопаните съобщават, че са ожънати около 30 % от площите. Към този момент добивите, по данни на земеделци, са около 560 кг/дка. Специалистите информират, че пропаднали от измръзване са 159 дка с пшеница.

Рапицата също е предпочитана култура в общината. Засети са 8 752 дка с тази култура. Тя се отглежда в 11 землища. В землището на с.Мали Извор има площ от 2 114 дка, а в землището на с. Брестница – 1817 дка. В останалите землища площите с рапица са до 500 дка. Стопаните съобщават за големи поражения от измръзване върху рапицата. Жътвата на рапица започна на 3 юли. Все още няма данни за среден добив на дка. За област Добрич прогнозният среден добив на рапица се движи между 220 и 290 дка по данни на службите по земеделие.

С ечемик са засети 2342 дка, разпределени в 15 землища. Най-много ечемик се отглежда в землището на с. Коларци – 793 дка, а в останалите землища полетата с ечемик са  от няколко десетки декара до 374 дка в землището на с. Божан. Жътвата на ечемик е приключила, а според обобщените данни средният добив е  450 кг/дка. Няма данни за пропаднали площи от тази култура.

Само един земеделски стопанин в общината е засял лимец – малко над 100 декара в землището на с. Каблешково.

Тази година, за първи път в община Тервел, за земеделската общност в общината бе организирано тържество за откриване на жътвата. Инициатор и организатор на събитието бе Нели Денева – главен художествен ръководител на ДФТА „Калинка Вълчева“ и на танцов клуб „Добруджанци“. Във финансирането на проявата участие взеха самите земеделци, помощ оказа и Община Тервел. Земеделската среща бе жест от клуб „Добруджанци“ и всички фенове на фолклора в нашата община към хората, които отглеждат хляба на Добруджа. За тяхно здраве и благополучие бе отслужен водосвет, за успех на работата им  бе представен ритуал за зажънване, за тях пяха и свириха талантливи певци и музиканти от цяла Добруджа.