Начало Лов и риболов ДЛС-Балчик: Необходима е наредба за събиране на трюфели

ДЛС-Балчик: Необходима е наредба за събиране на трюфели

Липсата на правила, които да регламентират събирането на трюфели, е един от основните проблеми на тази дейност, смята Калинка Тодорова, директор на Държавно ловно стопанство – Балчик. Според нея, таксата за събиране на деликатесните гъби – 30 лева за физически лица /но ако е за лично ползване/ и 300 лева за юридически лица, не е съобразена с пазарните цени на трюфелите. Тези цени се променят и понякога варират –  от 50-60 стигат дори до 700 лв за килограм. В момента цената е около 70-100-150 лв., посочи Калинка Тодорова. Тя добави, че често се е случвало при проверка да установят по 5-6 кг трюфели, събрани за ден от един гъбар. Заради нерегламентираната продажба, годишно е възможно един събирач да стигне до 20 000 лева от трюфели. „При това положение не е нормално таксата за физическо лице, което продава гъбите, да е 30 лева” – коментира Калинка Тодорова. Над 80 са молбите на физически лица за разрешение да събират трюфели, те плащат такса от 300 лева, тъй като те продават трюфелите. Няколко са фирмите, които също са подали молби в ловното стопанство.

Другият проблем, според ръководителката на стопанството, е, че гъбарите събират трюфели не само с кучета, а използват съоръжения – търмъци, с които масово  разорават горите и унищожават мицела, чрез който всъщност се размножават деликатесните гъби. Би трябвало събирането им да е регламентирано в периода от май до септември, а сега по всяко време на годината в гората могат да се видят събирачи, смятат в стопанството. Събирането на трюфели през зимата и в ранна пролет, когато гъбите са зелени, също е проблем, твърди Калинка Тодорова. Според нея, би трябвало да има регламент и за часовете на събиране, тъй като понякога то съвпада с ловния сезон, което също крие рискове.

Необходимо е всички тези проблеми да бъдат регламентирани в наредба, говори се, че се подготвя такава наредба, но не се знае кога ще е готова, коментира директорът на Държавно ловно стопанство – Балчик.