Начало Лов и риболов В Ловното стопанство в Балчик очакват нови трофеи от муфлони и сръндаци

В Ловното стопанство в Балчик очакват нови трофеи от муфлони и сръндаци

В Държавното ловно стопанство – Балчик до седмица-две очакват семейство германци, които се занимават с ловен туризъм. Семейството посещава ловните територии на стопанството от десет години и дори си има къща в Балчик, а жената е много добър стрелец. Това съобщи за ПроНюз Добрич директорът на ловното стопанство Калинка Тодорова. Тя уточни, че в момента е разрешен ловът на сръндаци и на муфлони-трофейно, извършва се и лов на дивя свиня – трофейно и приплод. През изминалите години семейството от Германия записало доста трофеи от отстреляни три муфлона, много глигани и няколко сръндака.

В началото на август се очаква група българи за отстрел на сръндаци. В стопанството се надяват африканската чума по свинете да не се разпространи и ловният сезон да мине без проблеми.

Държавното ловно стопанство-Балчик се грижи за  територия от 16 000 хектара горски фонд, която обхваща пет общини от две области – Добрич и Варна. 8 000 хектара е територията на държавния ловен район. В края на месеца предстои да бъдат доставени 400 фазана от ловно стопанство „Сеслав”, които ще бъдат доотгледани и след това ще се извърши тяхното разселване. Преди месец-два са закупени 3000 малки пъстърви с тегло 12-13 грама всяка. Те се доотглеждат, в момента вече тежат по около 100 грама и предстои поетапно да бъдат пуснати в река Батова, посочи Калинка Тодорова. По програмата за разселване ловното стопанство в Балчик е предоставило 16 муфлона на ловно стопанство „Шерба”. „Нашето стопанство има много добра и стабилна популация на този вид животни. Имаме три много хубави муфлона, които ако бъдат отстреляни, биха попаднали в десятката на националните трофеи” – поясни  директорът на стопанството. Тук  се гордеят с наличието на три трофея на муфлони. Единият от тях е особено значим, тъй като по-голям от него бил само трофей от муфлон, отстрелян от Тодор Живков през 1984 година.

Освен сръндаци, муфлони и глигани, на територията на ДЛС-Балчик има и лопатари и благородни елени. В момента служителите на стопанството събират храна за животните. Годишно за прехраната им се осигуряват по 150 т фуражи и над 1000 бали люцерна.