Начало Лов и риболов Възстановяват филиала на Българското дружество за защита на птиците в Добрич

Възстановяват филиала на Българското дружество за защита на птиците в Добрич

Природозащитници възстановяват филиала за област Добрич на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/, съобщи за Про Нюз Добрич един от инициаторите агробизнесменът от Генерал Тошево Илко Павлов. Такъв филиал е съществувал, но е бил закрит. Павлов обясни, че преди години БДЗП е имало 10 000 членове в страната, в момента са 400. В Добричка област организацията също е била с много представители – около 200-300.

Искаме да възстановим структурите в страната, това вече е направено в Смолян, Хасково, Кърджали, Русе, Свищов и други градове, сподели координаторът за област Добрич Диан Милтиядев . Той посочи, че Добруджа има два милиона декара земя и доста защитени видове, които са оставени на произвола. Средствата се насочват към южна България, източните Родопи, за защита на лешояд, кралски орел, докато в Добруджа нищо не постъпва, допълни Милтиядев. Той обясни, че при нас се спрягат „Виа понтика”, „Натура 2 000”, но дотолкова, доколкото се забраняват сеитба на дълготрайни култури – лозя, дървесни видове, и нищо не се случва. „За това решихме да възстановим структурите. Хората, които са на място, виждат много по-добре нещата, отколкото някой, на когото му го предаваш информацията под някаква форма”, допълни координаторът.

Една от целите, които си поставят природозащитниците, е да създадат добри условия за живот на птиците. По думите на Павлов това вече е направено с двата язовира край село Плачи дол и
вече има доста птици, които трайно са се настанили там.

Снимка: Георги Герджиков