Начало Лов и риболов Рибари готови на протест заради ограничен достъп през залива Болата

Рибари готови на протест заради ограничен достъп през залива Болата

Рибари от Северното Черноморие са готови за гражданско неподчинение или друга форма на протест, тъй като нямат възможност да ловят риба край нос Калиакра.

За това алармира Виктор Лучиянов от Балчик, известен сред рибарската гилдия като Професора, а през последните години като Фишмастера, заради легендарните му улови в Андаманско море.

Ето какво обяви той във фейсбук: „Колеги, рибари, всички онези които обичаме морето, всички, които тръпнем за момента в който ще пуснем лодката и ще се оправим в морето, да но уви от няколко дена любимото ни място района около нос Калиакра вече е не достъпен, видни еколози – рекетьори, заедно с инспектори от РИОСВ Варна пишат актове на всеки който си пусне лодката през Болата, актове са написани дори на местните рибари, затова че си държат лодките на плажа. Колеги, явно след като бяха прогонени българските туристи от нашето черноморие в Гърция, сега сме наред ние рибарите с въдица…… От нас зависи дали ще се примирим с поредното безумие или ще се вдигнем за да устоим правото си да сме в морето, заради онази тръпка, явно на жълтите павета разбират само от протести….. Гражданско неподчинение и др. форми на протест…..”

Лучиянов обяснява, че вече 20 години рибарите пускат лодките си от залива Болата, но вече нямат тази възможност. „…еколозите и тези от РИОСВ премахнаха тоалетните и районът се превърна в клоака през последните две години”. На въпрос защо точно през Болата трябва да пускат лодките си, обясни, че това е единственото възможно място.

В момента предизвикателство пред рибарите е появата на сафрид в района на нос Калиакра.