Начало Лов и риболов Решен е проблемът на рибарите, няма да ги санкционират за достъп до...

Решен е проблемът на рибарите, няма да ги санкционират за достъп до морето от Болата

Решен е проблемът на рибарите от Северното Черноморие, които бяха готови в края на седмицата да блокират пътя за Констанца и да обявят гражданско неподчинение заради невъзможността да ловят риба край нос Калиакра.

Както Про Нюз Добрич първи съобщи, за това алармира Виктор Лучиянов от Балчик, известен сред рибарската гилдия като Професора, а през последните години като Фишмастера.

Морският вълк обясни, че последните 20 години рибарите пускат лодките си през залива Болата за риболов край Калиакра, но вече нямат тази възможност. По думите му от седмица инспектори от РИОСВ – Варна правят снимки и пишат актове на всички онези, които слизат с колите си до Болата, за да пуснат лодките си на вода. По думите му, заливът Болата е единственото възможно място за достъп.

Преди минути Виктор Лучиянов съобщи, че проблемът е решен.

Колеги, рибари по повод написаното от мен преди два дни. Уверих се, че подкрепата за справедливата ни кауза е голяма. Днес, както бях обещал се свързах с министерството на околната среда. Запознах ги с проблема на рибарите и невъзможноста да практикуваме нашето хоби. Получих уверение, че ние рибарите няма да бъдем санкционирани за това, че си пускаме лодките, като се съобразяваме да не паркираме върху пясъка до водата… Обещано беше да се търси решение, а именно изграждане на спуск за лодки. Благодаря на журналистите, които дадоха гласност на проблема, на Адмирал Манушев, че лично се зае с намирането на решение, на всички колеги рибари от цялата страна за готовността да се протестира ефективно. Докато сме обединени, няма сила да ни спре да “ЧУВСТВАМЕ ОНАЗИ ТРЪПКА ДА СМЕ НА ВОДА С ЛЮБИМАТА СИ ВЪДИЦА” Успешен сезон колеги!

Виктор Лучиянов обясни, че след като бе дадена гласност на проблема от медиите и с проблема се ангажира лично народният представител вицеадмирал Пламен Манушев, е намерено решение. При разговор с МОСВ е решено до края на тази година да не бъдат налагани санкции на рибарите и те да имат достъп до морето. За следващата година ще се търси друго решение чрез изграждане на спуск за лодките.

Лучиянов с недоумение обясни, че вчера инспекторка го е снимала докато си пуска лодката, като междувременно нейният автомобил е бил спрян на плажа.