Начало Лов и риболов Заради чумата засилват лова на диви свине в района на Тервел

Заради чумата засилват лова на диви свине в района на Тервел

Да се засили индивидуалния лов в района на Тервел и цялата страна,
за да се намали плътността на дивите свине от 0,3 до 0,5 броя на 100
хектара, каквото е изискването в заповедта на министъра на МЗХГ
Десислава Танева, поиска от ловните дружини в общината инж. Тервел Стефанов от Североизточното държавно предприятие. Той и експерти от ловното стопанство и ОБДХ проведоха обучение с ловците от региона. С различни примери от практиката Стефанов обясни защо заразата се предава по-трудно в райони, в които има по–малко на брой животни, като даде примери и от другите страни, в които има огнища на АЧС.

В района на стопанството през пролетта бяха регистрирани няколко
случая на АЧС, но горските, заедно с ловците, успяха да се справят със
ситуацията и да спрат разпространението на заразата в останалата част на страната. Хората от дружините в региона вече са свикнали да вземат проби и то по възможно най-добрия начин, за да улеснят и ветеринарните лекари от обслужващата лаборатория във Варна.
По време на срещата ловците предложиха, след като заработи
мобилното приложение „Лов“, само няколко човека от всяка дружина да се обучат да работят с него и да се регистрират в системата. Според тях това ще доведе до по-малко грешки и до събиране на по-точни данни за всяка отстреляна дива свиня.

В края на срещата зам.-директорът на стопанството инж. Тодор Тодоров каза на ловците, че е готов графикът за обходите на ловните
райони. На територията на поделението всекидневно се правят проверки, за да може да се реагира бързо и адекватно ако бъде открито мъртво или болно животно.