Начало Лов и риболов Богат улов на сафрид край нос Калиакра радва рибарите

Богат улов на сафрид край нос Калиакра радва рибарите

На много сафрид в района на нос Калиакра се радват рибарите от Северното Черноморие.

„ Рибарите се радват на добър улов, прибират се от морето с по 20 килограма сафрид на човек. Макар да е по-малко в сравнение с предходни години”, коментира пред Про Нюз Добрич Виктор Лучиянов, първо известен сред рибарската гилдия като Професора, а през последните години като Фишмастера, заради легендарните му улови в Андаманско море.

Рибарският сезон е в началото, сега започваме, казва Лучиянов. Освен сафрид, се ловят калкан, попчета. Има и много барбун, който се изнася масово за Гърция.

По думите му, цените на рибата са по-високи в сравнение с предходните години. Сафридът се продава по 10 лева за килограм цена от рибарите.

Калканът върви 20-25 лева, но се лови само с тралове и мрежи.

До края на септември рибарите ще вадят сафрид. Успоредно с това ще се появят чернокоп и лефер, надяват се и на паламуд.

„Тази година има страшен глад за черноморска риба, тъй като досега морето не даваше риба. Ресторантите са празни и са готови да плащат добра цена”, коментира Фишмастера.

Виктор Лучиянов е съсобственик  на хотел „Реджина Мария” в гр. Балчик. През 2017 година, постигна световен рекорд в гръцкото море, край Халкидики. На 22 юни Fishmaster, в екипаж с Йордан Кифов и Неделчо Петров, улови с изкуствена примамка чудовищен групер – дължина 176 см и тегло повече от 70 килограма. Постижението на Виктор Лучиянов го класира на шесто място в света в общата класация на уловени групери на всякаква стръв. Рекордът до момента не е оспорен. Изпратили сме документите в световната организация, като очакваме рекордът да бъде признат сред рибарската гилдия като топ рекорд.