Начало Туризъм Област Добрич с огромен потенциал за развитие на лавандулов туризъм

Област Добрич с огромен потенциал за развитие на лавандулов туризъм

„Няма да се уморя да повтарям, че в България, наред с историческия, архитектурния, балнео туризма, съществено място  може да бъде лавандуловия туризъм”, сподели пред Про Нюз Добрич председателят на организационния комитет на националния Фестивал на лавандулата Нина Гиргинова.

Добави, че има много съмишленици и се надявао скоро да е разработена карта на лавандуловите маршрути, както и библиотека на лавандуловите насаждения. Идеята е да има възможност за посещения на лавандулови полета, за да могат хората, които са впечатлени от етерично-маслената култура да си отрежат няколко стръкчета, да си направят букетче и да отнесат този уханен спомен от България, такава, каквато ние всички тук виждаме страната си – приказна лавандулова земя, посочи Гиргинова.

„Работим много усърдно, разговаряме с автор, който ще направи тази карта. Надявам се следващата година в Добруджа да я презентираме. Доброто е, че все повече туристически агенции проявяват интерес към фестивала на лавандулата, така че да могат и двете му издания да се посещават от туристи. Надявам се, скоро да можем да представяме повече събития, свързани с лавандулата, за да бъдат те акцент на туристически маршрути”, посочи още тя.

Подчерта, че превръщането на Добруджа в лавандулова дестинация е една от амбициите на фестивала на лавандулата – не само да се популяризира водещата роля на България в световен мащаб като производител на лавандулово масло, но и да се даде възможност на света да научи повече за възможностите, които нашият бит, нашето родно земеделие предлага. Съчетано с туристическите възможности, които страната ни има – море, Балкан, балнео-, лавандулата би могла да заеме своето много сериозно полагащо й се място, като част от общия туристически бизнес. Т.е. превръщаме се в конкуренция на Франция като лавандулова дестинация

„Добруджа има голям потенциал, защото тук лавандуловите масиви са в близост до най-красивата и живописна част от Черноморието. Мисля, че това е една изключителна природна даденост и огромно предимство за българския туризъм. Лавандулата, съчетана с прекрасното Черноморие, с възможностите за балнеотуризъм, с възможностите за исторически, културен туризъм, би могло да бъде едно съществено перо в бюджета на страната ни. Разбира се, това са неща, които трябва да бъдат стартирани и на правителствено ниво”, каза Нина Гиргинова.

Според нея, ако фестивалът на лавандулата се превърне в инициатива на държавно, институционално ниво, тя вече ще има своя статут, като туристическа атракция. Ако, в цялостен план, държавата разработи такава концепция, която да отдели нужното внимание на лавандулопроизводителите, на земеделските стопани и възможностите, които всяко малко стопанство може да предложи. Ако знаете колко често гостите на фестивала питат къде може да отидат да се снимат в лавандулови масиви, да видят как се добива лавандулово масло. Ако малките и по-големи стопанства бъдат ориентирани в тази посока, освен чисто земеделска продуктивност, да имат и този вид дейности, това би могло да донесе позитиви на региона.

„Надявам се максимално скоро България да бъде предлагана като туристическа лавандулова дестинация. Надявам се, да бъдем подкрепени на институционално ниво, за да може лавандуловият туристически бизнес да започне официално да се предлага като възможности на държавно ниво, наред с розата, приказно вкусните вина. Лавандулата трябва да заеме своето място. Искаме България да се превръща в по-желана, по-търсена и по-скъпа туристическа дестинация”, добави още тя.