Начало Агроновини Животновъдство Чумата застрашава 100 хиляди свине в област Добрич, настояват за забрана за...

Чумата застрашава 100 хиляди свине в област Добрич, настояват за забрана за отглеждане в “задни дворове”

В област Добрич е най-крупното свиневъдство у нас – в седем  индустриални свиневъдни обекта се отглеждат близо 30% от прасетата в България. Допускане на разпространението на Африканска чума по свинете ще доведе до екологична катастрофа. Положението е не критично, а военно. За това алармира д-р Румен Караманов – управител на „Аякс 1“ ЕООД, която стопанисва свинекомплекса в с. Козлодуйци. Там, както Про Нюз Добрич съобщи, се отглеждат над 70 хиляди животни.

д-р Румен Караманов

На територията на област Добрич има  над 100 000 прасета, посочи още специалистът. Той подчерта, че делът на т.нар. задни дворове е едва под 1 % в свиневъдството у нас.

Данните той изнесе на проведеното днес заседание на Областната епизоотична комисия, водено от областния управител Красимир Кирилов. В него участваха още заместникът му Живко Желязков, директорът на ОД „Земеделие“ Десислава Иванова и представител на ОБДХ.

Участие във форума взе и проф. д-р Паскал Желязков – от Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт. Той съобщи, че в Института се намира референтната лаборатория за класическа и африканска чума. Снабдени сме с всичко необходимо да диагностика на болестта, както със серумни проби, така и с тъканни проби на животни, каза той.

проф. д-р Паскал Желязков

Според него, населението трябва да се държи будно по отношение на Африканската чума по свинете и мерките, които се прилагат, не бива да се отпускат нито за момент.

Специалистът е категоричен, че, за да се реши проблемът с това заболяване, трябва да се направи депопулация в района на големите индустриални ферми. И да обхване колкото може по-големи райони.

По повод коментари, че трябва да се умъртвяват само болните животни, той коментира, че това може до доведе до пламване на цялата страна, тъй като има сведения, че животните не умират веднага, а в някои случаи дори преболедуват, като продължават да са вирусоносители.

Той апелира към собствениците на големите индустриални ферми да проверят още веднъж мерките за биосигурност. ОБДХ да направи комисия, която да провери мерките за биосигурност и да посети индустриалните ферми.

Има опасения, че горските служители не са приели заплахата сериозно. „Горите трябва да се претърсват ежедневно за умрели диви свине и да се загробват. Има лисици, чакали, грабливи птици, които могат да са механични приносители на вируса.

Специалистът подчерта, че болестта е силно заразна, пренася се по различни начини. Боледуват обаче само диви и домашни прасета. За тази болест няма ваксина, няма и лекарство.

Единствената страна, която е решила проблема, е Чехия, но с въвеждане на драстични мерки.

Трябва да се вземе решение в България поне две години да се забрани отглеждането на прасета в лични дворове. Кметовете на населени места също трябва да преброят точно животните, които се отглеждат в т.нар. задни дворове.

д-р Румен Караманов заяви, че свинефермите са въвели драконовски мерки за биосигурност, но това не е така в малките стопанства, където се отглеждат 10-20 прасета и това също създава опасност.

„Не е важно дали нас ще ни има или няма. Въпросът е, че, ако вирусът засегне  прасетата в т.нар. задни дворове, хората ще останат без тях, но свинекомплексът влиза в забранителен режим и няма какво да прави. През последните дни се продават по 1000 прасета на ден. Ако не продавам и вляза в 45-дневната забрана за движение на животни, ще трябва да ги изкарам да се разхождат по улиците на Козлодуйци. Не може заради 1-2 прасета заради традициите на хората, да се унищожава един бизнес, който има много висок относителен дял като принос в бюджета на държавата. Над 100 млн. лева влизат, над 0,5 млн. тона зърно се използват за изхранване на поголовието, над 20 000 човека работят в бранша“, заяви той. Съобщи, че са проведени срещи в Министерски съвет, земеделското министерство, в БАБХ, където браншът е поставил своите искания.

„Трябва да се промени Законът за ветеринарно-медицинската дейност в страната и „заден двор“ да се забрани. Няма заден двор в нито една друга европейска държава. Единствено Чехия реши проблема с африканската чума по свинете, но там не допускаха дори хора в горите, заграждаха се животните, избиваха, извършваха дезинфекция“, каза д-р д-р Румен Караманов.

Областният управител съобщи мерките, които са предприети в областта във връзка с огнището на Африканска чума по свинете, констатирано при блъсната дива свиня в района на Дуранкулак.

От ОБДХ увериха, че са предприети всички мерки на границата с Румъния. Всички моторни-превозни средства, които влизат на територията на нашата страна се дезинфекцират, проверяват се за храни от животински произход-. Ако има такива, те се конфискуват, обезвреждат се, в свинекомплексите се правят ежеседмични проби. Предприети са всички мерки за ограничаване разпространението на болестта.