Начало Агроновини Животновъдство Свинекомплекс плаща по 250 лева, за да няма прасета в три села...

Свинекомплекс плаща по 250 лева, за да няма прасета в три села край Добрич

Собствениците на свинекомплекса в с. Козлодуйци ще платят компенсация от 250 лева на всеки стопанин, който отглежда прасета в трите села в 3-километровата зона. Това съобщи за Про Нюз Добрич д-р Румен Караманов – управител на „Аякс 1“ ЕООД, която стопанисва свинекомплекса, където се отглеждат над 70 хиляди животни.

Във връзка със ситуацията с разпространението на болестта Африканска чума по свинете в страната и регистрирания случай на болна дива свиня, блъсната край Дуранкулак, е проведена среща. В нея са участвали кметовете на трите села – Козлодуйци, Росеново и Смолница, които попадат в 3-километровата зона. Присъствали са собственици на животни, представители на Областната дирекция на МВР, Областна дирекция по безопасност на храните.

„Никой не знае колко са прасетата в т.нар. „заден двор“. Знаят колко са регистрираните, но не и нерегистрираните, нито пък какъв е техният произход, болни ли са, здрави ли са“, коментира д-р Румен Караманов.

Каза, че на срещата с кметовете е имало голяма съпротива отстрана на хората, които отглеждат прасета.  „Обяснихме им, че не е важно дали нас ще ни има или не. Въпросът е, че, ако вирусът засегне техните прасета, те ще останат без тях, но свинекомплексът влиза в забранителен режим и няма какво да прави. През последните дни се продават по 1000 прасета на ден. Ако не продавам и влезем в 45-дневната забрана за движение на животни, ще трябва да ги изкараме да се разхождат по улиците на Козлодуйци. Не може заради 1-2 прасета заради традициите на хората, да се унищожава един бизнес, който има много висок относителен дял като принос в бюджета на държавата. Над 100 млн. лева влизат, над 0,5 млн. тона зърно се използват за изхранване на поголовието, над 20 000 човека работят в бранша. Всичко това поставяме в риск за това, че някой гледа прасета. Едно прасе струва 300 лева. В стопанството няма как да му излезе на тази цена, а, ако го храни с помия, той рискува“, коментира той.

В резултат на срещата е постигната договореност да бъдат изколени животните, като срещу това стопаните получат компенсации. „Ще им платим по 250 лева за прасе, а те ще си прибират месото в хланилника“, обясни д-р Караманов.

Само в Козлодуйци отглежданите в малки стопанства прасета са 53. В другите села се извършва проверка. В едното село има съмнения за две, а в другото няма.