Начало Агроновини Животновъдство Колят всички домашни прасета в Козлодуйци, за да спасят ферма със 70...

Колят всички домашни прасета в Козлодуйци, за да спасят ферма със 70 000

От днес стопаните в село Козлодуйци започнаха да колят домашните си прасета, като срещу това получават компенсация от най-големия свинекомплекс в региона. За всяка заколена свиня от „Аякс 1“ ЕООД плащат по 250 лева. Хората прибират месото във фризерите.

Ще бъдат компенсирани собствениците на прасета и от другите две съседни села – Смолница и Росеново, но там са единици.

Целта е да няма евентуални приносители на заразата на Африканска чума по свинете в трикилометровата зона около свинекомплекса в с. Козлодуйци, където се отглеждат 70 000 животни.

Както Про Нюз Добрич писа, до решението се е стигнало на среща на управителя на „Аякс 1“ ЕООД д-р Румен Караманов с кметове на селата, със стопани, представители на ОД на МВР и ОБДХ.

Кметът на Козлодуйци Румянка Колева обясни, че хората още в самото начало са приели предложението.

„Д-р Караманов им предложи по 250 лева. На тях им е пределно ясно, че, ако избухне епидемия от африканска чума в трикилометровата зона, прасетата на свинекомплекса ще трябва да бъдат ликвидирани. А те са 70 000.  Хората бяха солидарни с управителя на свинекомплекса и се съгласиха. Не може 160 човека да останат без работа и 70 000 прасета да ги загробят. По-добре е 50 прасета да се заколят и хората да си ги приберат във фризерите”, сподели кметът.

Направен е график за клането на прасетата в селото, които са 53. „Днес заклаха 15, има планирани за утре, както и за следващите дни.

В селото има и малка ферма с 16 прасета, които са маркирани и регистрирани. Собственикът обаче си е взел отпуск и започва да коли животните си. Казва, че не може заради неговите 16 прасета да се загробят 70 000, а 160 човека да останат без работа, добави Румянка Колева.

Според нея, хората в селото са наясно каква е опасността при разпространение на болестта. Някои още помнят унищожаването на животни в средата на 80-те години на миналия век, когато се е наложило избиване на много прасета заради епидемия от класическа чума по свинете.

„Хората от село виждат какво става. По-добре за заколят животните, да ги приберат, да вземат и парите, защото иначе може всичко да загубят – и парите, и прасетата. Нямаше хора, които да се противят, нямаше драма. Напротив, доволни са от възможността, която им се дава. Те проявиха и разбиране, защото става въпрос за голям бизнес”, сподели кметът.

Добави, че по думите на д-р Караманов всяка година свиневъдството осигурява 100 млн. лева приходи за държавната хазна.

Свинекомплексът осигурява работа на 160 души, от които около 15 са от селото. „Всеки, който е пожелал и отговаря на условията, е приет на работа там”, обясни кметът. Д-р Караманов е уверила, че всеки, който иска, ще може да се купи прасе за Коледа.

20 са огнищата на Африканска чума по свинете в страната. Вече са засегнати и две свинеферми в Русенско – в Николово и Бръшлен, където трябва да бъдат умъртвени общо 60 000 животни.