Начало Агроновини Техника По-често регистрират употребявана, вместо нова, земеделска техника в област Добрич

По-често регистрират употребявана, вместо нова, земеделска техника в област Добрич

Област Добрич е с най-голям брой селскостопанска техника и правоспособни водачи на територията на цялата страна”, съобщи директорът на областната дирекция „Земеделие” Десислава Иванова.

Данните за последните години обаче отчитат намаляване на регистрацията на нови трактори и комбайни за сметка на закупената употребявана земеделска техника в областта.

Според Иванова, това, вероятно, се дължи на фактите, че земеделците вече са достатъчно обезпечени с техника и преобладава движението на продажби между самите земеделски стопани.

Данните към 30 юни сочат, че в областта има регистрирани 5638 трактора, 938 зърнокомбайна, 1430 броя друга самоходна техника, както и 3935  тракторни ремаркета и 15214 броя машинен инвентар.

Освен регистрации на земеделска и горска техника, контрол по състоянието й и технически прегледи, инспекторите в ОД“Земеделие“ извършват и контрол за правоспособността на лицата, които работят с техниката, отговарят за издаването на свидетелствата за правоспособност на територията на областта.

За първото полугодие на настоящата година в област Добрич правоспособните водачи с категория Твк са 6081, с категория Твк-З – 2998, с категория Твк-Г – 723, а с категория Твк-М – 631.

Данните показват, че в областта има достатъчна правоспособни водачи на селскостопанска и горска техника.

Към момента са извършени по график техническите прегледи на техниката в Област Добрич и текущо се извършват прегледите по време на жътвената кампания на есенниците.