Начало Агроновини Животновъдство Изклани са прасетата в село Козлодуйци в близост до най-големия у нас...

Изклани са прасетата в село Козлодуйци в близост до най-големия у нас свинекомплекс

Изклани са всички прасета в село Козлодуйци, което се намира в близост до най-големия в България свинекомплекс. Това съобщи на заседанието на Областната епизоотична комисия директорът на Областната дирекция „Безопасност на храните” д-р Борислав Каменов, който днес е извършил проверка на място. Имало само едно живо прасе, но то било на човек, който имал вила в Козлодуйци и не живеел постоянно там. Смятам, че до вдругиден проблемът ще бъде решен, каза д-р Каменов. 

По отношение на новите мерки от днес на Епизоотичния съвет към Министерски съвет за ограничаване на Африканската чума по свинете директорът на ОДБХ посочи, че те са набелязани в заповедта на областния управител Красимир Кирилов, с която в събота бе обявено бедствено положение в цялата област Добрич. Той припомни, че се въвежда 20-километрова санитарна зона около свинекомплексите, правят се проверки на задните дворове, хората се съветват и е даден толеранс до 5 август да се изколят прасетата. След тази дата ще има проверки от страна на служителите на ОДБХ и полиция и ако мерките не са спазени, нерегламентирано отглежданите животни ще бъдат убити, а стопаните – санкционирани. Проверките ще започнат най-напред в 20-киломентровите зони около свинекомплексите, каза областният управител. 

Красимир Кирилов предостави информация към днешна дата за отглежданите в задните дворове прасета – в област Добрич те са общо 971. Най-много са в община Добричка – 352, в Генерал Тошево – 227, в Каварна – 200, в Балчик – 66, в Тервел – 63, в Крушари – 46, и в Шабла –
17. 

Д-р Каменов съобщи какви са изискванията за отглеждане на прасета в заден двор. Те трябва да са с установен произход – да са закупени от места, които имат право да продават такива животни, което означава да се вземат с ветеринарно свидетелство и с ушен номер на ухото. Като брой могат да са от три до пет, и то само за собствена консумация.
Друго изискване е стопаните да имат договор с частно практикуващ ветеринарен лекар. Прасетата не трябва да се изхранват с кухненски отпадъци или т. нар. помии. Стопаните трябва да имат елементарна хигиена по отношение на храненето на животните и личната хигиена. 

Осем са свинекомплексите вобласт Добрич, съобщи още д-р Каменов. Най-големият е този в Козлодуйци – с над 60 000 прасета. Другите са между Ловчанци и Миладиновци – с 849 прасета, в Карапелит – 900, както е един в Дъбовик с двама собственици – с 12 300 животни. В Капиново има три индустриални ферми, като две от тях са специализирани за свине майки, по 729 във всеки. Третият е за подрастващи – с6 000 прасета. Свинекомплексът в Септемврийци е нает от разградска фирма, в него се отглеждат 6 279 животни.