Начало Агроновини Земеделие Лавандуловата реколта в област Добрич – повече площи, по-малко масло

Лавандуловата реколта в област Добрич – повече площи, по-малко масло

Кампанията по прибирането на лавандулата приключи и добивите през тази година са по-високи спрямо предходните години, съобщи директорът на Областната дирекция „Земеделие” Десислава Иванова.

През тази стопанска година и площите с маслодайната култура в региона са почти двойно по-големи – близо 72 239 декара като вече са ожънати около 71900 декара. Общо за дестилериите досега са осигурени 46 555,8 тона лавандула, от които ще бъде добито масло за козметичната индустрия.  Към момента жътвата е приключила за насажденията на три и повече години. Едногодишните и двугодишните насаждения в по-голямата си част нямат все още достатъчно развитие за събиране на реколта.

Средният добив от лавандулата в Добричка област надхвърли миналогодишното средно производство. Земеделските производители прибират по 647 килограма от декар при 525 килограма миналото лято, съобщават от областната дирекция “Земеделие”.

Рекордьори в производството са стопаните в община Генерал Тошево, където средният добив достига 720 килограма.

Докато окосена тревна маса от декар тази година е повече, то добивът на масло от декар с лавандула е поне двойно по-малък в сравнение с предходната година.

Добивите са между 5 и 6 кг масло от един декар, което е значително по-ниско от миналата година, когато бе над два пъти повече – 10-13 кг/дка, коментира за Про Нюз Добрич изпълнителният директор на най-голямата дестилерия в региона – на „Есетере България” Пламен Николов. През 2017 г. резултатите дори достигнаха 15-17 кг масло от декар.

Според него, причината е в метеорологични условия – топла зима, липса на дълбочинна влага, както и това, че растенията не изпаднаха в летаргия. Той изключва вината за това да е на грешна агротехника.

„Качеството е обичайното за района – добро, влиза в БДС, стандарт за Североизтока. Нормално качество, обичайно, очаквано и приемливо. Ще удовлетвори всички клиенти на българската лавандула”, смята той.

По думите му, международният пазар има много ниски очаквания като цени спрямо миналогодишните. „Така че за търговците ще е сложно. Съответно, те ще натиснат надолу фермерите, което вече се случва”, каза Николов.

Обясни, че „Есетере България” работи с минимални цени на договорите. Тази година те са 60 лева за литър. След юли ще станат ясни и окончателните цени. Николов обаче не се ангажира да ги посочи към момента, за да не оказва влияние върху пазара.

Според производители, цената, която им се предлага към момента е между 100 и 140 лева за литър готово масло. Те обаче се въздържат да продават на такива цени и очакват да се повишат.

През 2017 г. то се изкупуваше на цени от 145-150 лева за кг, а миналата година цените в началото на кампанията бяха 190-195, а по-късно ценната течност се изкупуваше дори за 220-280 лв./кг.

Дестилерията на „Есетере България” е най-голямата в региона. Николов съобщи, че през тази кампания работят на пълни обороти денонощно пълните мощности. Сега наред е преработката на младата лавандула – едно- и двугодишна. В момента се вари също чубрица, а след това идва ред и на  маточината.

Дестилерията преработва различни етерични масла – лавандула, маточина, кориандър, сладко резене, чубрица. Внася и тамян от Африка, главно от Африканския рог. Внасят се стотици тонове тамян. Тъй като суровината подлежи на съхранение, тя се дестилира извън активния сезон за лавандулата. Може да се преработва 12 месеца по 24 часа.