Начало Бизнес Над 100 милиона са инвестирани в най-големия у нас свинекомплекс – в...

Над 100 милиона са инвестирани в най-големия у нас свинекомплекс – в Козлодуйци

За над 100 милиона лева са направените до момента инвестиции в свинекомплекса в село Козлодуйци, който е най-големият в страната. Това съобщи за Про Нюз Добрич д-р Румен Караманов – управител на „Аякс 1“ ЕООД, стопанисващо индустриалния обект. По думите му той функционира от три години. Прасетата, които в момента се отглеждат там, са 86 000. Управителят на „Аякс 1” ЕООД посочи, в свинекомплексите в Козлодуйци, Дъбовик и в още една голяма ферма в област Добрич има общо 120 000 прасета.

Д-р Караманов съобщи, че предприетото от него – на доброволни начала да обезщети стопаните на свине, отглеждани в т. нар. заден двор, вече е приключило. Както Про Нюз Добрич писа, той компенсира с по 250 лева на прасе всеки, който го закла и прибра месото във фризера. Мярката бе приложена в три села в близост до свинекомплекса – Козлодуйци, Смолница и Росеново. Управителят на „Аякс 1” ЕООД отново подчерта, че при отглежданите в заден двор свине няма как да има изградена система за биосигурност. „Това представлява голяма опасност, защото прасето става фактически постоянен носител на вирус. И заразеното месо винаги ще излъчва вирус, независимо има ли, няма ли прасе”, обясни специалистът.

Оттук-нататък службите, които имат пряко отношение към популацията на дивите свине – ловните стопанства, Изпълнителна агенция по горите, трябва да контролират и наблюдават какво се случва, защото миграцията няма как да бъде ограничена, посочи д-р
Караманов. Въпросът е да не допуснем контакт дива свиня-домашно прасе от заден двор, обясни той.

Това, което се прави за момента, специално за Добричка област, е най-правилният път за решаване на проблема, категоричен е собственикът на свинекомплекса в Козлодуйци. По думите му, обявяването на бедствено положение от областния управител Красимир Кирилов е начинът, моделът, по който трябва да се действа и в останалите области на България. Според д-р Караманов и Министерски съвет, и министърът на земеделието Десислава Танева са го посочили като правилен ход. По думите му, ако се закъснее, настъпи проблемът и след това да се обяви бедствено положение, докато се вземат мерки той вече ще се е разпространил.

Снимката е илюстративна